Krisztina
19 °C
25 °C

Koronavírus: Több száz méteres sorok állnak a németországi tesztközpontoknál

2020.06.25. 18:27

Csütörtökre javult a helyzet a koronavírus-járvány fő németországi gócpontjában, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban.

Eddig 2000 koronavírustesztet végeztek el a lakosság körében, és ebből csak egy lett pozitív, jelentette be Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter az MTI beszámolója szerint. A szűrést tovább folytatják, a teljes járványhelyzeti kép a hét végére bontakozik ki.

A 360 EZER LAKOSÚ GÜTERSLOH-BAN ÉS A 280 EZER LAKOSÚ SZOMSZÉDOS WARENDORF JÁRÁSBAN TÖBB TESZKÖZPONTOT IS NYITOTTAK, MINDENÜTT TÖBB SZÁZ MÉTERES SOROK ALAKULTAK KI. 

A két járásban a hét elején visszaállították a március-áprilisi korlátozásokat, miután tömeges fertőzés történt a térség egyik legnagyobb húsüzemében. 

A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki a koronavírust.

Az üzemet leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték. A szabályt több száz rendőr bevetésével ellenőrzik. 

A lakosság egészét sújtó korlátozások egyelőre a hónap végéig érvényesek. Feloldásuk vagy meghosszabbításuk a következő napok járványügyi adataitól függ. A helyzet egyelőre javul, Gütersloh-ban a hét elején regisztrált 270,2-ről 192,8-ra süllyedt a megelőző hét napon regisztrált új fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma. Warendorfban 66,2-ről 50,4-re csökkent a mutató, már alig haladja meg az 50-es határértéket, amely felett a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint szigorításokat kell bevezetni.

Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll.