Lenke
14 °C
28 °C

Felmondott a szlovák rendőrfőkapitány

2020.06.30. 15:08

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány augusztus végén távozik posztjáról, írja a parameter.sk. A hírt maga Lučanský jelentette be kedden délben a szlovák rendőrség hivatalos Facebook-oldalán.

Környezetem, a kollégáim, a családom, a barátaim támogatása ellenére nem akarok együttműködni a belügyminisztérim jelenlegi vezetésével. Nem bíznak bennem, és én sem bízom bennük. Az együttműködésnek a kölcsönös tiszteleten kéne alapulnia. Elismerem, hogy korrekt emberként tekintek Roman Mikulecre, de nem ismerem őt el mint belügyminisztert. Máshogy látjuk a rendőrség működését, és véleményünk több témában is eltér.

– indokolja távozását Milan Lučanský, aki szerint a belügy új vezetése átpolitizálja a rendőrség működését. Az országos főkapitány szerint a rendőri testület jelenleg jól működik, de a változások rossz irányba viszik a hatóságot. Lučanský nem akarta megvárni, míg leváltják, inkább maga kérvényezte augusztus 31-ével a nyugdíjazását.

Milan Lučanský
Milan Lučanský
Fotó: minv.sk

Milan Lučanský négy hónappal a Kuciak-gyilkosság után, 2018 júniusában, a Smer jelöltjeként került az országos rendőrfőkapitányi posztra.

A szlovák rendőrség történetében rendkívül ismert arcnak számít, a '90-es évek végén az ő csapata vizsgálta a szlovák alvilág akkori vezéralakját, Mikuláš Černákot, akit később sikerült életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni. Akkoriban az ország egyik legjobb nyomozójának tartották, ám később megítélése változott.

2010-ben - a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal közép-szlovákiai részlegének vezetőjeként - személyesen találkozott és tárgyalt a legkeresettebb szlovákiai bűnözővel, Sátor Lajossal. Az akkor már tíz éve nemzetközileg körözött bűnöző letartóztatásával még csak meg sem próbálkozott. Nem sokkal az eset után Jaroslav Spišiak akkori rendőrfőkapitány bocsátotta őt el. Miután a Radičová-kormány megbukott, és újra a Fico-féle Smer került hatalomra, Lučanský visszatért.