Orsolya
9 °C
21 °C

Mérséklődött a járvány Horvátországban és Szlovéniában

000 1U26XM
2020.07.13. 16:35

Mérséklődött a hétvégén az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában – írja az MTI a helyi válságstábok hétfői sajtótájékoztatója alapján.

Horvátország

Horvátországban szombaton 50-nel, vasárnap 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3775-öt, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 119-re nőtt. Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban. A betegek közül 122-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1142.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta, hogy nem alakultak ki új járványgócok az országban. A vírus korábban esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken terjedt. Bár a válságstáb nem rendelt el gyülekezési korlátozást, száz fő felett ellenőrizni fogják az eddig bevezetett járványügyi intézkedések betartását. A szervezőknek pedig nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

Hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése.

Szlovénia

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 14, vasárnap 8 esettel 1849-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter hétfőn arról tájékoztatott, hogy legkésőbb augusztus 1-jéig bevezetnek egy COVID-19 kontaktkövető alkalmazást. Az erről szóló törvényt a parlament a hétvégén fogadta el. A korábbi bejelentésekkel ellentétben azonban az app használata teljesen önkéntes alapú lesz. A kormány korábbi tervei szerint a letöltése kötelező lett volna azoknak, akiknek a fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk. A tárcavezető kiemelte: az alkalmazás egyetlen célja az, hogy az emberek tudjanak arról, ha kapcsolatba léptek valakivel, aki megfertőződött.

Horvátország és Szlovénia április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, illetve megnyitotta a határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak, illetve a vasárnap bejelentett magyarországi beutazási korlátozások sem érintik egyik országot sem, mindkettő a zöld kategóriába került.

(Borítókép: Emberek maszkban egy zágrábi villamoson 2020 júniusában - fotó: Denis Lovrovic / AFP)