2021 végéig követheti a hírszerzés a koronavíruson átesetteket Izraelben

2020.07.21. 05:19

Jóváhagyta hétfőn az izraeli parlament azt a javaslatot, amely lehetővé teszi a belföldi elhárítás számára, hogy jövő januárig nyomon kövesse az új típusú koronavírussal megfertőződött embereket, írja az MTI. A Sin Bet már korábban is többször kapott erre felhatalmazást, a hétfő esti szavazás értelmében erre

a hírszerző szervezetnek 2021 januárjának végéig lesz lehetősége követni a fertőzésen átesetteket.

A Sin Bet a diagnózist megelőző két hét mobiltelefonos adatai alapján térképezi fel a vírushordozók mozgását. A javaslat támogatói szerint ez kulcsfontosságú a járvány terjedésének feltartóztatásához, jogvédők szerint viszont az ilyen megfigyelés sérti az egyéni szabadságjogokat, és

az izraeli legfelsőbb bíróság is arra szólította fel a kormányt, hogy terjesszen elő törvényjavaslatot, amely jogilag rendezi a megfigyelést.

Az új törvény értelmében a parlament nagyobb ellenőrzési jogkört kap, mert a kormánynak háromhetente kérvényeznie kell a megfigyelési program meghosszabbítását, és csak akkor alkalmazható a nyomkövetés, ha a napi új fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat. A megfigyeltek emellett panaszt tehetnek, ha úgy gondolják, hogy a nyomkövetési adatok hibásak.

A parlament egyúttal felszólította az egészségügyi minisztériumot, hogy álljon elő frissített okostelefonos applikációval, amelyen keresztül a Sin Bet megfigyelése nélkül is nyomon követhető a járvány terjedése.

Hétfőn 1500-zal emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben. A koronavírus halálos áldozatainak száma 415.  • Bérelnék
  • Bankszámla