Előd
9 °C
17 °C

Több mint húsz ember fertőződhetett újra koronavírussal Mongóliában

2020.07.21. 09:40 Módosítva: 2020.07.21. 12:19

Mongóliában több mint húsz embernek a gyógyulását és a kórházból történő elbocsátását követően újra pozitív lett a koronavírustesztje, közölte kedden a helyi járványközpont, amelyet az MTI idéz.

Az egészségügyi szervezet megfigyelési részlegének vezetője, Amardzsargal Ambaszelma napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Covid-19-járványból felépült legalább 23 ember szervezetében ismét kimutatták a vírus jelenlétét.

Nem egyediek egyébként az ehhez hasonló esetek, éppen tegnap jelentette a The Jerusalem Post például, hogy másodszor is megfertőzhetett a koronavírus egy izraeli orvost. A Tel-Aviv melletti Síba kórházban dolgozó doktornő

három hónappal felgyógyulása után lett újra vírushordozó.

A kórház szóvivője szerint az orvos tesztje azért lehetett ismét pozitív, mert testében még megmaradtak korábbi fertőzésének maradványai. A doktornő áprilisban lázas volt, köhögött és izomfájdalmai voltak, a teszt kimutatta nála a Covid-19-betegséget. Később felépült, májusban és júniusban tesztjei negatívak voltak. Július elején kapcsolatba került egy vírushordozóval, és ezután ismét pozitív lett a koronavírustesztje.

Ez felveti a kérdést, hogy mennyi ideig tart a felgyógyulás után a volt betegek immunitása.

Az izraelihez hasonló eset történt májusban, amikor egy 45 éves nő lázas lett, mellkasi fájdalmai voltak, és másodszor is pozitívnak bizonyult korábbi felgyógyulása és negatív tesztjei után. 

Izraelben júliusban megjelent a koronavírus-járvány második hulláma, amelyben az első hullámnál többen kapták meg a fertőzést, de viszonylag kevesebben betegedtek meg, mert főként a fiatalabbak körében terjed a kórokozó. A vírus tavaszi megjelenése óta 50 714 embernél mutatták ki a kórt, jelenleg 28 424 aktív fertőzöttet tartanak számon, 681 embert ápolnak kórházakban, közülük 259-en súlyos állapotban és 75-en lélegeztetőgépen vannak. A bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 415.

Eközben Mongóliában 520 vírustesztet végeztek az elmúlt 24 órában, mindegyik eredménye negatív volt. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint Mongóliában eddig 287 embernél igazolták a vírust, egyikőjük sem halt meg, 213-an pedig már felépültek a betegségből.

Kínából, Japánból és Dél-Koreából is érkeztek még márciusban jelentések olyan emberekről, akik betegek voltak, majd gyógyultnak nyilvánították őket, de csakhamar újra megfertőződtek. Az újrafertőződés esélyeiről, avagy a korábbi fertőződés maradványai okozta tudományos kihívásról többször is írtunk már. A témával bővebben foglalkozó cikkünk szerint a koronavírusok általában nem váltanak ki erős és maradandó immunválaszt a fertőzöttben, ugyanakkor a Covid-19 esetében nagyjából konszenzus alakult ki a kutatók között arról, hogy valamiféle immunmemória biztosan kialakul a fertőzöttek nagy többségében, ami valamennyi ideig és bizonyos mértékig védelmet biztosít számukra.