Több mint tízezer egészségügyi dolgozó kapta el a vírust Afrikában

2020.07.23. 17:08 Módosítva: 2020.07.23. 18:18

Több mint tízezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Afrikában – jelentette be csütörtökön az  Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek az afrikai régióért felelős igazgatója a fertőzésekért elsősorban a gyenge egészségügyi ellátórendszert tette felelőssé.

Matshidiso Moeti felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány terjedése felgyorsult a kontinensen, ahol jelenleg hozzávetőleg 750 ezer regisztrált fertőzött van, a Covid-19 betegségbe pedig több mint 15 ezren haltak bele.

Noha a WHO-nak az afrikai egészségügyi dolgozókra vonatkozó értesülései nem teljes körűek, mert a kontinens több kormánya nem hajlandó megosztani az adatait a világszervezettel, becslések szerint az egészségügyben dolgozók adják 14 szubszaharai ország fertőzöttjeinek több mint öt százalékát.

A WHO által megvizsgált 30 ezer afrikai egészségügyi intézménynek csupán a 16 százalékából jelentettek megfelelő járványügyi és fertőzésmegelőző intézkedéseket. Moeti hozzátette, hogy sok egészségügyi központ nem rendelkezik azzal az infrastruktúrával, amellyel a túlzsúfoltságot meg lehet előzni.

A vizsgált kórházak kevesebb mint 8 százalékában van lehetőség karantén kialakítására. A járvány kitörése óta világszerte nőtt a kereslet a védőfelszerelések iránt, ám az ellátás – éppen a kór terjedésének a lassítása érdekében hozott utazási korlátozások miatt – akadozik. Mindazonáltal az igazgató bejelentette, hogy a hét végén 41 millió védőfelszerelés szállítmányozása indul Kínából 47 afrikai országba.  • Bérelnék
  • Bankszámla