Kiszabadították az Irakban elrabolt német művészeti kurátort

2020.07.24. 10:02

Az iraki biztonsági erők kiszabadították azt a német állampolgárságú művészeti kurátort, akit néhány nappal korábban raboltak el a közel-keleti ország fővárosában, Bagdadban - jelentette be Jahja Raszúl iraki katonai szóvivő pénteken az MTI híradása szerint. Raszúl nem árult el részleteket a műveletről.

Az 50 éves Helle Mewis a bagdadi művészeti élet egyik közismert szereplője. A nőt munkahelye, a Bejt Tarkíb művészeti központ elől hurcolták magukkal ismeretlen fegyveresek hétfő este.

Helle Mewis hét éve él Bagdadban, és iraki művészekkel, értelmiségiekkel, illetve politikusokkal is kapcsolatban áll. A kurátor baráti köre és a német kormány is fokozott nyomást gyakorolt az iraki kormányra és a biztonsági erőkre a nő felkutatása érdekében.

Mewis szabadulását egyik barátja, Szirka Szarszam aktivista is megerősítette.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik csoport és miért fogta el Mewist. Az emberrablással eddig egy Iránhoz hű síita milíciát, a Katáib Hezbollahot, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet gyanúsították. A Katáib Hezbollah cáfolta, hogy köze lett volna a történtekhez.

Helle Mewis hangos támogatója volt azoknak a kormányellenes megmozdulásoknak, amelyeken egyebek között az Irakban garázdálkodó, elszámolással senkinek nem tartozó fegyveres csoportok ellen emeltek szót. Az elmúlt időszakban számos olyan aktivistát raboltak el Irakban, akik részt vettek a tiltakozások megszervezésében, vagy felszólaltak azokon.

Irakban Szaddám Husszein diktátor 2003-as megbuktatása óta több német állampolgárt raboltak el. 2005-ben Susanne Osthoff régész került emberrablók kezébe, ő 23 nap után szabadult. 2006-ban egy lipcsei gyár két szakemberét, Thomas Nitzschkét és René Bräunlicht ejtették foglyul. Több hónappal később szabadultak csak ki. 2007-ben a német állampolgárságú Hannelore Krausét és akkor húszéves fiát, Sinant rabolták el Bagdadban. Az anyát elengedték, de azt nem tudni, hogy Sinan él-e még.  • Bérelnék
  • Hírek