Mihály
12 °C
21 °C

Tűzharc tört ki a libanoni határon

2020.07.27. 15:58

Rajtaütött az izraeli hadsereg a libanoni síita Hezbollah terrorszervezet egyik egységén, mely megpróbálta megközelíteni a két ország határán álló, vitatott státuszú Seba ültetvényeket. A kialakult tűzharcban legalább egy Hezbollah-harcos meghalt.

- jelentette az izraeli 12-es kereskedelmi televízió hétfő délután. Egyes értesülések szerint több sejt is megpróbálkozott a behatolással, de egyik sem járt sikerrel.

Frissítés: Hétfő délutánra tisztázódott, hogy a Hezbollah harcosai RPG páncéltörő rakétát lőttek egy, a határon járőröző izraeli katonai járműre, amit a támadókra adott tűzzel viszonoztak.

A tisztánlátást azonban nehezíti, hogy a Hezbollah letagadta az egész támadást.

A Hezbollah katonái a határ izraeli oldaláról is rálőttek az izraeli katonákra, ellenük légicsapás indult. Az akció a Hezbollah válasza volt egy múlt héten Szíriában, Damaszkuszban végrehajtott izraeli légicsapásra, amelyben életét vesztette a Hezbollah egyik harcosa.

Az izraeli hadsereg felszólította a határ mentén élőket, hogy tartózkodjanak otthonaikban, és elrendelte a határ menti üdülő-létesítmények, kajakkölcsönzők bezárását (az izraeli-libanoni határ nem csak konfliktus- hanem kedvel üdülőövezet is).

(Times of Israel)