Friderika
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

15 fős osztályokban kezdhetik el az olaszok az iskolát szeptemberben

2020.08.06. 07:18 Módosítva: 2020.08.06. 07:20

A szokott időben kezdik szeptemberben a tanítást az iskolákban Olaszországban, de még mindig nem véglegesítették, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen milyen biztonsági szabályokkal indul a tanév, mondta a z olasz miniszterelnök. 

Giuseppe Conte kormányfő a Corriere Della Sera című lap szerdai számában megjelent interjúban azt közölte: elkötelezett az iskolák megnyitása mellett, és biztos a tanévkezdés szokásos időpontjában.

A biztonsági rendelkezések azonban még vitatottak. Lucia Azzolina oktatási miniszter szerdán azt mondta: a tanítás csökkentett létszámú, 15 fős osztályokban folyik majd, hogy a védőtávolságot be tudják tartani. Ez azzal jár, hogy több osztály indul, amihez több oktató kell. A miniszter azt mondta, hogy 50 ezer új pedagógussal akarják bővíteni az oktatói létszámot, írja az MTI. 

Ha egy diákról bebizonyosodik, hogy koronavírussal fertőzött, akkor egész osztályát karanténra kötelezik, közölte a hét elején az olasz egészségügyi minisztérium. A mosdókra, öltözőkre, konyhákra és ebédlőkre vonatkozó biztonsági előírások még képlékenyek.

Gondot okoz a bútorhiány is. A gyártók tudatták, hogy képtelenek kielégíteni iskolakezdésig a 2,4 millió új padra szóló rendelést, ami talán nem is akkora baj, mivel nemigen tudná sok iskola a bútorokat hova tenni. Sokuknak ugyanis nincsenek póttermei.