Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Több mint száz nap után ismét fertőzéseket jelentettek Új-Zélandon

2020.08.11. 12:51

Négy új koronavírus-fertőzést regisztráltak Új-Zélandon kedden, több mint száz nap óta ezek az első, közösségen belüli fertőzések. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök újságíróknak azt mondta, habár az esetek egyetlen, aucklandi család tagjaira korlátozódnak, több munkahely is érintett, írja az MTI.

Noha mind nagyon keményen dolgoztunk rajta, hogy megelőzzük ezt, nem zártuk ki a lehetőségét, és fel vagyunk rá készülve

– szögezte le Ardern.

Ashley Bloomfield új-zélandi egészségügyi főigazgató úgy vélte, elkerülhetetlen volt az újabb helyi fertőzések felbukkanása. „Ez egy furfangos vírus" – tette hozzá. Az Aucklandben élőket arra kérték, szerdától maradjanak otthon, az iskolákat pedig három napra bezárják. Egyelőre nem tudni, honnan indult a fertőzés.

Új-Zélandon vasárnap 23 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, mindegyiküket a határon szűrték ki, és így el lettek különítve.

Az ország március 25-én országos karantént vezetett be, az üzleteket, iskolákat bezárták, az embereket pedig otthon maradásra szólították fel, a szigetország március 29-én lezárta a határait a külföldiek előtt, csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és az új-zélandiak utazhattak be. Öt héttel később óvatosan elkezdték feloldani a szigorításokat. Mostanra lényegében csak a határzár maradt érvényben.