Mesterséges kómában vitték Németországba Alekszej Navalnijt

2020.08.22. 07:06 Módosítva: 2020.08.22. 18:50

Elhagyta Oroszországot szombat hajnalban az a repülőgép, amely a szibériai Omszkból Németországba szállítja Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, akit szóvivője szerint valószínűleg megmérgeztek.

Az omszki kórház orvosai szerint a kormánykritikus politikus élete nincs veszélyben, Navalnij mesterséges kómában van.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta, hogy a politikus felesége is a repülőn utazik.

A korrupcióellenes fellépésével és Vlagyimir Putyin elnök kérlelhetetlen bírálatával reflektorfénybe került Navalnij csütörtökön lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton, miután teát ivott, amelybe ismerősei szerint mérget csempészhettek.

Felesége és barátai külföldi segítséget kértek a kezeléséhez, mert attól tartanak, az orosz hatóságok megpróbálják eltussolni, hogy mi okozta a politikus rosszullétét, és úgy ítélték meg, hogy az omszki kórház sem megfelelően felszerelt.

Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház vezető orvosa azt mondta, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Emellett ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki, írta az MTI.

Navalnij gépe rendben megérkezett Berlinbe még szombat délelőtt. A politikust a berlini Charité klinikára szállították. A klinika annyit közölt: átfogó vizsgálatokra lesz szükség. A kórház az orvosi tesztek és családtagok kikérdezése után tud nyilatkozni a további teendőkről. 

Aggasztó Navalnij állapota

Nagyon aggasztó Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egészségi állapota - közölte szombaton az őt Berlinbe szállító német alapítvány alapítója az ottani Charité egyetemi klinika orvosainak diagnózisa alapján.

"Az orvosok határozott véleménye szerint ha Navalnijjal csütörtökön Omszkban nem hajtott volna végre kényszerleszállást az a repülőgép, amelyen utazott, akkor meghalt volna" - mondta Jaka Bizilj, a Navalnijt a szibériai Omszkból Berlinbe szállító Cinema for Peace német magánalapítvány alapítója.  

Korábban Bizilj azt mondta: Navalnij az Omszk és Berlin közötti repülőúton stabil állapotban volt. Az omszki kórház orvosai még azzal bocsátották el a politikust, hogy élete nincs veszélyben, mesterséges kómában tartották. Alekszandr Murahovszkij, a kórház vezető orvosa azt mondta még, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Emellett ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki.

Steinmeier: Tisztázni kell Alekszej Navalnij rosszullétének az okát

Mielőbb tisztázni kell, hogy mi okozta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki egészségi állapotának a hirtelen romlását - mondta szombaton a német államfő. Frank-Walter Steinmeier - aki a világhírű zenei fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok vendége volt - reményét fejezte ki, hogy "mindazok, akik hozzájárulhatnak ennek a kérdésnek a tisztázásához, ezt valóban meg is teszik". A német államfő úgy fogalmazott, megkönnyebbült, hogy Navalnijt "olyan kórházban és olyan orvosok kezelik, akik élvezik a család bizalmát".

A finn elnök közvetített Berlin és Moszkva között

A finn elnöknek közvetítőként szerepe volt abban, hogy egy szibériai kórházból szombaton átszállították Németországba Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Erről maga a finn államfő beszélt szombaton az Yle finn rádióban. Sauli Niinistö elmondta: pénteken telefonon beszélt Navalnij ügyéről előbb Angela Merkel német kancellárral, akivel megállapodott arról, hogy megvitatja az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Ezután megkérdezte Putyin elnököt, hogy gyógykezelés céljából átszállíthatják-e Navalnijt Németországba és az orosz államfő azt felelte: ennek nincs politikai akadálya.