Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Újabb amerikai diplomáciai siker

2020.09.04. 20:02
Gazdasági megállapodást írt alá Trump elnök jelenlétében a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök. Egyúttal bejelentették hogy Koszovó felveszi a diplomáciai kapcsolatot Izraellel és a szerb nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését.

Donald Trump újabb diplomáciai sikert könyvelhetett el, amikor az Ovális Irodában Aleksandar Vučić szerb elnök és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök a jelenlétében írta alá a Belgrád és Pristina közötti, gazdasági kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást. Ezzel egy időben két további bejelentést is tettek a résztvevők. Szerbia Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét, illetve Koszovó felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.    

Igazán történelmi pillanat ez. Terveim szerint hamarosan mindkét országot felkeresem.

- mondta az elnök

A megállapodásra mindössze néhány héttel azután kerül sor, hogy az Egyesült Arab Emirátusok és Izrael megállapodott a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

Az eredetileg idén júniusra tervezett találkozót el kellett halasztani, miután tervek szerint a koszovói delegációt vezető Hasim Thaci koszovói elnököt egy nemzetközi bíróság háborús bűnökkel vádolta meg.  • Vennék
  • Hírek