Negyvenszeresen súlyosbított életfogytiglan az isztambuli mészárosnak

2020.09.08. 07:01
Az elítélt üzbég férfi 2017 újévének hajnalán a tömegbe lőtt egy szórakozóhelyen. Harminckilenc embert ölt meg.

Negyvenszeresen súlyosbított életfogytiglanra és további 1368 év börtönbüntetésre ítélte hétfő este egy török bíróság azt az üzbég férfit, aki 2017 újévének hajnalán az isztambuli Reina klubban gépkarabélyával tüzet nyitott a tömegre és megölt 39 embert, beleértve egy rendőrt, 79 ünneplőt pedig megsebesített – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. 

A súlyos ítéletet a támadó Abdulkadir Masharipov a tettén túl azért kaphatta, mert Törökországban  a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás reményével eltörölték az alkotmányból. A helyette a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést alkalmazzák a török bíróságok, amely számos korlátozással is jelent az elítélteknek.

Masharipov a gyilkosságok után elszökött a helyszínéről, több mint két héten át egy külvárosi lakásban bujkált, ahol a hatóságok végül elfogták. Tettéért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget, indítékként a török beavatkozást említették a szíriai háborúba. 


    
Az Iszlám Állam dzsihadistáinak nem ez volt az egyetlen véres támadása Törökországban, 2015-ben és 2016-ban számos robbantást, fegyveres támadást, öngyilkos merényletet hajtottak végre az ország nagyvárosaiban. A terror akciók közel 300 ember halálát okozták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport