Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

47-szeres életfogytiglant és 4890 év börtönt kaptak a Besiktas-stadion melletti robbantás kitervelői

2019.05.17. 14:38

Sokszorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte pénteken egy isztambuli bíróság a Besiktas-stadionnál 2016. december 10-én elkövetett kettős robbantásos merénylet négy fővádlottját, írja az MTI az Anadolu török hírügynökség nyomán. A támadásban 47-en haltak meg, a hatóságok összesen 27 ember ellen emeltek vádat.

A négy fővádlottat, akik között ott vannak a támadás kitervelői is, az állam egységének és integritásának megsértése, szándékos emberölés, szándékos emberölés kísérlete, veszélyes anyag birtoklása, valamint köztulajdonban való károkozás vádpontjában találták bűnösnek. Ők a halálos áldozatok száma miatt egyenként összesen 47-szeresen súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést, illetve még további 4890 év börtönbüntetést kaptak.

További tíz vádlott 25-3890 év közötti börtönbüntetést kaptak a merénylet kivitelezésében való segédkezésük miatt, négy ember 7,5-15 év közötti büntetést kapott terrorszervezeti tagság miatt, kilenc vádlott ügyét pedig leválasztották a perről.

2016. december 10-én az isztambuli Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a készenléti rendőrség egységei mellett. A támadást az a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szélsőséges terrorszervezet vállalta magára, amely a kurd kisebbség függetlenségéért Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető. Az incidensben 47 ember, köztük 40 rendőr meghalt, 242-en pedig megsebesültek.

A robbantások jó egy órával az esti Besiktas-Bursaspor mérkőzés befejezése után történtek, és a közönség már távozott mind a stadionból, mind a környékről.

Törökországban a 2004-ben eltörölt halálbüntetés helyett vezették be a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítéltek sorsát. Ez gyakorlatilag tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést jelent, azonban a fegyenc - magaviseletétől függően - legkorábban 30 év után feltételesen szabadlábra kerülhet. A hagyományos életfogytiglani szabadságvesztés esetén ez 24 év. Ezt a büntetést terrorizmusért, gyilkosságért, nemi erőszakért vagy lázadásért lehet kiszabni. Az elítéltnek magánzárkába kell kerülnie, és legfeljebb két rabtársával naponta egy órát találkozhat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport