Trump meghívására Szijjártó lesz az egyetlen EU-s külügyminiszter Washingtonban

2020.09.13. 21:19 Módosítva: 2020.09.14. 06:33

Donald Trump meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján kedden a Fehér Házban. Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a külügyminiszter több kétoldalú tárgyalást is folytat majd Washingtonban, többek között Jared Kushner elnöki főtanácsadóval, aki jelentős szerepet vállalt a béketerv kidolgozásában.

Szijjártó Péter szombaton Facebook-oldalán hangsúlyozta: Magyarország továbbra is támogatja a közel-keleti békéért tett erőfeszítéseket, és kiáll a nemzetközi szervezetekben a térség országainak korrekt megítélése mellett. Bejegyzésében azt írta, hogy amióta a Fehér Ház elkészítette a térség stabilizálására vonatkozó menetrendet, ez már a második fejlemény, ami azt igazolja, hogy az eddigi béketervek közül ez a legjobb, és ez kecsegtet a legtöbb eséllyel arra, hogy végre béke legyen a Közel-Keleten.

Donald Trump amerikai elnök augusztus 13-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok közvetítésével békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

Szeptember 11-én Donald Trump bejelentette azt is, hogy – ugyancsak az Egyesült Államok közvetítésével – az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról.

Kapcsolódó

Bahrein is békét köt Izraellel, Trump történelmi áttörésről beszél

Bahrein is felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, a békefolyamat azonban könnyen konfliktushoz vezethet.