Kultúrvírus az SZFE, politikai elitképzés Erdélyben, magyarfaló konzulens – határon túli lapszemle

TRAL3133
2020.09.17. 12:34 Módosítva: 2020.09.23. 18:32
Az SZFE megosztja Erdély értelmiségét is. Magyarellenes konzulense lesz a szlovák házelnöknek. Politikai cicaharc Szerbiában, EU-s pénzek a médiának. Új járások Kárpátalján, iskolatáskát és ösztöndíjat is kapnak kezdő nebulók, Helyhatósági kampány Romániában – a magyar végvárakra koncentrál az RMDSZ. Határontúli magyar lapok között szemezgettünk.

Erdély

  • Kettős mérce? #FREEMOGYE VS. #FREESZFE
    Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete méltatlankodásának adott hangot az SZFE melletti kiállásról. Miközben Marosvásárhely két meghatározó magyar kulturális és oktatási intézményének – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemnek – a vezetői beálltak a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen indított #freeSzFE mozgalomba, addig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának az elsorvasztása kapcsán egy pantomimes helyzetgyakorlatra se futotta tőlük. Az erdélyi magyar egyetemi oktatás hányattatott sorsa nem hozta lázba őket, de a budapesti #freeSzFE „kultúrvírus” járványszerűen rájuk telepedett – adta hírül a külhoni magyar sajtószolgálat.
  • Erdélyben is megosztó a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye
    Többnyire az intézményvezető oktatók által rokonszenvezett politikai irányvonalak szerint alakul Erdély három jelentős egyetemének álláspontja az anyaországi Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül egyre dagadó vita kapcsán – írja a kolozsvári Krónika.
  • Politikai inkubátor – Képzés indul az erdélyi magyarság jövőbeni vezetőinek
    Októberben már negyedik alkalommal indul el az Erdélyi Politikai Iskola képzési programja, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervez. A program ingyenes, kiscsoportos csoportmunkára épül, nyelve magyar és angol – írja a mandiner.
  • Dübörög a kampány – Illusztris politikai aktorok bölcsi- és oviátadáson
    A magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épített magyar óvodát és bölcsődét adtak át vasárnap az erdélyi Zilahon. Az Orbán-kormány 300 millió forinttal járult hozzá az építéshez. Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is részt vett az átadáson.

Kárpátalja

  • Közigazgatási átszabás
    Új járásokat alakítanak ki, úgy, hogy a jelenlegieket átszabhatják, de olyan is lesz, amit „megszüntetnek”. Oleg Nemchinov kabinetminiszter úgy véli, hogy az új ukrán járásrendszer még kiforratlan. Lehetetlen tisztán matematikailag modellezni, hogy az emberek hogyan fogadják majd a változásokat – mondta az ukrán hírügynökségnek. A határozat szerint Kárpátalján hat járás jön létre: Ungvár, Munkács, Huszt, Beregszász, Técső és a Rahó. Az orosz megszállás alatti Krímen, és a szakadárok által ellenőrzött donbászi régióban az új járások kialakítása csak azt követően történhet meg, miután helyreáll Ukrajna területi egysége.
  • Ösztöndíjjal és iskolatáskával is segítik a kárpátaljai gyerekeket
    A Rákóczi Szövetség Kárpátalján is segíti az iskolakezdést: szeptember 16. és 23. között 89 településen 1831 iskolakezdő gyermek családjainak adják át a szervezet magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját – írta a mandiner a szövetség a magyar távirati irodának elküldött közleményére hivatkozva. A Rákóczi Szövetség 1989-ben alapított, egyesületi formában budapesti központtal működő társadalmi szervezet. A szövetséget felvidéki kötődésű és a felvidéki magyarság ügyéért elkötelezett személyek alapították.

Délvidék

  • Fokozódó bársonyszékharc címmel írt – belgrádi lapokat idézve – a szerbiai hatalmi tusakodásról a Magyar Szó. Hetek óta folynak a találgatások az új kormány összetételét illetően, még a washingtoni, majd a brüsszeli tárgyalások sem voltak elegendőek ahhoz, hogy megtörténjen a bejelentés. Mai számában több fővárosi sajtóorgánum azt jelzi, hogy minden bizonnyal a jövő héten tartják a köztársasági parlament ülését, majd következhet a kormányalakítás. A Kurir napilap arról ír, hogy a miniszterelnöki posztra Ana Brnabić jelenlegi kormányfő a legesélyesebb. A találgatások szerint Zorana Mihajlović és Jadranka Joksimović is marad, Marko Čadež pedig átvenné a gazdasági tárcát. Egyes vélemények szerint Zlatibor Lončar jelenlegi egészségügyi miniszter helye is biztos. A lap szerint a parlament vezetésére a legnagyobb esélye Vladimir Marinkovićnak, Marija Obradovićnak és Vladimir Orlovićnak, a haladó párt tagjainak van.
  • Uniós támogatás a médiának
    Az Európai Unió 2,4 millió euróval támogatja a következő három év során a szerbiai médiát a Covid–19-járvány káros hatásainak csökkentése érdekében – jelentette be tegnap Sem Fabrizi, az Unió szerbiai küldöttségének vezetője. Visszatérítés nélküli támogatásokról van szó, egy odaítélt támogatás 10 ezer és 150 ezer euró között alakulhat, de általában 40 és 60 ezer euró között lesznek a jóváhagyott eszközök. Az EU célja – mondta Fabrizi –, hogy megerősítse a szerbiai médiát függetlenségében és professzionális hozzáállásában.

Felvidék

  • Egy magyar tanár Szlovákia 10 legjobb pedagógusa között
    Idén rekordszámú – összesen 1101 – nevezés érkezett az Ország tanítója versenyre (Global Teacher Prize, Slovensko 2020). Végül 164 tanár fogadta el a jelölést – írja a magyar-iskola.sk. A Comenius Intézet bírálóbizottsága mostanra tízre szűkítette a jelöltek számát a beérkezett pályázat, a szakmai életrajza alapján. A tíz jelölt közé bejutott Tomolya Róbert, a füleki gimnázium matematika-informatika szakos tanára. Tomolya jelöltsége azért is különleges, mert Viera Kalmárová, a zsűri elnökének elmondása szerint az ország déli régióiból minimális jelölés érkezik, ezért a magyar iskolák kitűnő tanárai sajnos legtöbbször kimaradnak a versenyből. A díjátadó gála októberben lesz, a győztes pénzjutalmat kap és részt vesz a Global Teacher Prize 2021 világdöntőjében.
  • Rendkívüli helyzet 190. nap: Csütörtökön kiderül, mi lesz a cseh–szlovák határon…
    Csehország péntektől a magas kockázatú országok listájára kerül. A közegészségügyi hivatal csütörtökön hozza nyilvánosságra a határokkal kapcsolatos rendelete végleges szövegét. Legfeljebb 100 vendég vehet részt az esküvőkön, ahol evéshez és fotózkodáshoz nem kell védőmaszkot viselni, viszont közegészségügyi szakemberek és rendőrök fogják ellenőrizni a lakodalmakat. 39-re emelkedett a járvány szlovákiai halálos áldozatainak a száma. A bumm.sk híre.
  • Magyarfaló politikus lesz a szlovák házelnök tanácsadója nemzetiségi ügyekben
    Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori parlamenti képviselője lesz Boris Kollár házelnök tanácsadója. A történész végzettségű Anton Hrnko a rendszerváltás óta politizál, és a Szlovák Nemzeti Párt egyik oszlopos tagjaként számos magyarellenes cikket írt és tartott beszédet, írja a szlovákiai magyar hírportál.

(Borítókép: az Amnesty International aktivistái a szeptember 6-i SZFE-élőlánc tüntetésen – Fotó Trenka Attila / Index)