A Charlie Hebdo szerkesztőségét akarta felgyújtani a pénteki támadás pakisztáni gyanúsítottja

K EPA20200925095
2020.09.29. 19:07

Az újrapublikált Mohamed-karikatúrák miatt vette a fejébe, hogy felgyújtja a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét az a pakisztáni férfi, aki a négy nappal ezelőtti párizsi támadás gyanúsítottja – közölte sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard francia terrorelhárítási főügyész.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint Zaheer Hassan Mehmood pakisztáni gyanúsított beismerte, hogy korábban hazudott a személyazonosságáról, és valójában 25 éves, nem pedig 18, ahogy azt eredetileg állította. A férfi ellen terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet és terrorcselekmény gyanúja miatt kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezést.

Kapcsolódó

Iszlamista terrortámadás volt a késelés a Charlie Hebdo régi szerkesztősége mellett

A támadókat őrizetbe vették, az áldozatok olyan produkciós irodánál dolgoztak, amely dokumentumfilmet készített a szatirikus lap elleni merényletről.

A férfi pénteken egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. A pénteki két sebesültet kórházba szállították, nincsenek életveszélyben.

A támadó az ügyész tájékoztatása szerint eredetileg fel akarta gyújtani az épületet, miután azt hitte, hogy továbbra is ott működik a lap. A gyanúsított a kihallgatásán elmondta, hogy az elmúlt napokban pakisztáni videókat nézett a Mohamed-karikatúrák újraközléséről, ami óriási visszhangot váltott ki Pakisztánban, és emiatt bosszút akart állni a Charlie Hebdón.

A lap az újraközlést ahhoz időzítette, hogy szeptember 2-án elkezdődött a per a 2015-ös támadás feltételezett segítői, 14 vádlott ellen. A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett újra működni a 2015-ös terrormerényletet követően, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott, azóta is, hogy nemrég ismét megjelentette a vitatott karikatúrákat.

A pakisztáni férfi több alkalommal is terepszemlét tartott a helyszínen. A támadás reggelén egy párizsi elővárosban egy hentesbárdot, egy kalapácsot és három üveg lakkbenzint vásárolt. Az üzletek térfigyelő kamerái szerint egyedül ment az előkészületi beszerzésekre.

Kapcsolódó

A Charlie Hebdo visszavág, újra publikálja a Mohamed-karikatúrákat

A szatirikus lap a 2015-ös mészárlásra emlékezik a gesztussal. Párizsban most kezdődik a merénylők pere.

Az volt az eredeti elképzelése, hogy bemegy az újság irodájába, ha szükséges, a kalapács segítségével, és felgyújtja a benzines üvegekkel. Az épület elé érve azonban észrevette az áldozatait, akikről azt hitte, hogy a Charlie Hebdónál dolgoznak, végül úgy döntött, hogy megtámadja őket

– foglalta össze a férfi tervét az ügyész.

A feltételezett támadó egy szeptember 25-én rögzített és az internetre feltöltött kétperces felvételen előzetesen vállalta tettét, és elmondta, bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert a lap szeptember 2-án újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt terrortámadás érte 2015 januárjában. A férfinak nincs kötődése semmilyen terrorszervezethez.

Borítókép: Rendőrök evakuálják az embereket a helyszín közeléből 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztőségének környékén. A támadót őrizetbe vették. MTI/EPA/Ian Langsdon