Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedi el Strasbourgból az Európai Parlamentet a francia elnök

2020.09.29. 19:21

Emmanuel Macron francia elnök tiltakozott az Európai Parlament (EP) elnökénél azon döntés ellen, hogy a koronavírus-járványra tekintettel csak Brüsszelben tartják a plenáris üléseket. Hiba lenne beszüntetni az EP strasbourgi ülésezését, s egyetlen helyszínen, Brüsszelben összevonni a képviselő-testület munkáját – hangoztatta a francia elnök.

Jelenleg azért harcolok foggal-körömmel, hogy az EP továbbra is ülésezhessen Strasbourgban. Amennyiben elfogadjuk, hogy az Európai Parlament üléseit kizárólag Brüsszelben rendezzék, akkor elszúrtuk, minthogy tíz év múlva már minden Brüsszelben lesz, és az emberek csak ott fognak beszélni egymás között

– mondta Emmanuel Macron egy litvániai egyetemen tartott beszédében.

Az Európai Parlament normális körülmények között három székhellyel működik: munkájának legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxemburgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek.

A parlament többlakisága miatt sok bírálat érte a törvényhozókat. A havonkénti ingázás rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár. Ez évente 114 millió eurót (mintegy 35 milliárd forintot) emészt fel.

A költözést már számtalan alkalommal sürgették, az ügy azonban mindig elbukott a francia kormány ellenállásán. Párizs szerint a strasbourgi székhely az európai nemzetek közötti megbékélés jelképe.