Hegyi-Karabah: humanitárius folyosót nyitnának a lakosság kimenekítésére

2020.09.29. 07:25

Az éjszaka is folytak a heves összecsapások a Karabah-hegyvidéken. karabahi védelmi erők 26 katonája halt meg a harcokban, ezzel 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma az örmény és az azeri erők közötti harci cselekmények vasárnapi kiújulása óta. A katonákon kívül tizenegy civil is életét vesztette, közülük kilenc az azeri, kettő az örmény oldalon. A következő felvételen az az édesanya látható, aki 9 éves kislányát vesztette el, és maga is súlyosan megsérült egy azeri támadásban.

A veszteségek a haditechnikában is számszerűsíthetőek. Jereváni közlés szerint félszáz azeri drónt, négy helikoptert és nyolcvan páncélost semmisítettek meg. Ugyanakkor visszavertek egy azeri harckocsirohamot, amelynek során az ellenség tíz járművét tették harcképtelenné. Azeri oldalról viszont arról számoltak be, hogy egységeik az örmény erőktől elfoglalt magaslatokból és kedvező állásokból folytatták ellentámadásukat, hogy megerősítsék eddig elért katonai sikereiket. 

veszteségek

Vardan Toganján, Örményország moszkvai nagykövete közölte, hogy Jereván humanitárius folyosók létesítésén dolgozik a karabahi civil lakosság evakuálására abban az esetben, ha a konfliktus elfajulna. Ezzel egyidejűleg Bakuban éppen az örményeket vádolták azzal, hogy  kifejezetten lakott területeket és polgári célpontokat támadtak, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Susan Sztyepanján, a jereváni védelmi minisztérium szóvivője közben újabb videókat tett közzé a támadásokról. 

A felek egymást vádolják azzal, hogy kívülállók segítségét is igénybe veszik. Jereváni állítások szerint azeri oldalon a szíriai háborúban harcolt veteránok is részt vesznek. Hulusi Akar, a török védelmi tárca vezetője viszont arra szólította fel Örményországot, hogy

küldje vissza a külföldről hozott zsoldosokat és terroristákat.

Vardan Toganján moszkvai örmény nagykövet kijelentette, hogy Hegyi-Karabah függetlenségének elismerése annál közelebb kerül, minél közelebb kerülnek az azeri és a török katonai erők a vitatott hovatartozású terület határához. Hangsúlyozta, hogy Örményország szavatolja Hegyi-Karabah biztonságát, és kész ennek érdekében katonai lépéseket tenni.

Megfigyelők attól tartanak, hogy egy kiszélesedő háború az Örményország területébe ékelődő másik azeri autonóm területet, Nahicsevánt is súlyosan érintené. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa mindenesetre ma rendkívüli ülést tart a karabahi harcok miatt. A zárt ajtók mögötti megbeszélést Franciaország és Németország kezdeményezte.