Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Egyiptomban

2020.09.29. 21:46

Csaknem négyszáz embert vettek őrizetbe Egyiptomban a szeptember 20-i kormányellenes megmozdulásokon. Ezt a Szabadságjogok Egyiptomi Bizottsága (ECRF) nevű jogvédő csoport közölte a DPA hírügynökség keddi tudósítása alapján.

Az ECRF előző napi jelentése szerint az őrizetbe vettek közül hozzávetőleg hatvanan tizennyolc évnél fiatalabbak. A Mada Maszr független hírportál ugyanakkor országszerte összesen négyszáz őrizetbe vételről tud kisebb tüntetéseken, amelyeken szórványosan összecsapások is előfordultak a biztonsági erőkkel.

A kormányellenes megmozdulások ritkaságszámba mennek a kemény kézzel irányított észak-afrikai országban – írta az MTI. A tüntetések gyakorlatilag be vannak tiltva, az ellenzékieket üldözik, a másként gondolkodókat pedig elnyomják.

Bírálói Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt korrupcióval és a közpénzek elherdálásával vádolják. Szíszi hétfőn köszönetet mondott azoknak, akik nem követték a tüntetésekre buzdítókat. A gazdasági növekedés ellenére a százmillió lakosú ország harmada szegénységben él.