Erik, Alexandra
EUR 383,81 Ft
USD 366,85 Ft
9 °C
23 °C

Bezárná iraki kirendeltségeit az Egyesült Államok

2020.09.30. 20:59

Elégedetlenségének adott hangot Fuád Huszein, Irak külügyminisztere annak a hírnek hallatán, hogy az Egyesült Államok azzal “fenyegette”, bezárja bagdadi nagykövetségét, illetve csökkenti diplomatáinak számát, kivon katonákat az országból.

Több politikai és diplomáciai forrás megerősítette hírügynökségeknek, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt héten ultimátumot intézett Bagdadhoz.

A New York Times tegnap például arról értekezett: elég nagy az esély arra, hogy ha az iraki miliciák nem tudják megakadályozni az amerikai érdekeltségek elleni fegyveres támadásokat - mint amilyenek például az amerikai nagykövetség elleni rakétatámadások voltak legutóbb júliusban - Washington bezárja nagykövetségét, hazahívja diplomatáit, kivonja az országban állomásozó háromezer katonáját. Jelenleg mintegy ötezer amerikai katona van Irakban

Az iraki külügyminiszter szerint egy amerikai kivonulás más országok kivonulását vonná maga után, olyanokét is, amelyeknek a katonái felveszik a harcot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyvereseivel. Az Iszlám Állam nem csak Irakot fenyegeti, hanem az egész térséget.

Reméljük, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja ezt a hozzávetőleges álláspontját

- közölte Fuád Huszein, iraki külügyminiszter.

Tavaly október és idén július között mintegy 40 rakétatámadás érte a bagdadi amerikai nagykövetséget és olyan iraki támaszpontokat, amelyeken amerikai katonák is szolgálnak. Az utóbbi hónapokban a támadások elkövetőiként olyan kétes szerveződések - bizonyos iraki pártokkal kapcsolatban álló vagy Irán-barát csoportok - jelentkeztek, amelyek az "amerikai megszállók" kiűzését tűzték ki célul. Ezek a csoportok nehéz erőpróba elé állítják az iraki kormányt, amely lavírozni igyekszik az Egyesült Államok és Irán között, minthogy mindkettő a szövetségese.

Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő tájékoztatót tartott szerdán 25 külföldi nagykövetnek, illetve ügyvivőnek, és fogadkozott, hogy az iraki erők megvédik a külképviseleteket, valamint gondoskodni fognak arról, hogy csak az állami biztonsági erőknek lesz fegyverük.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek