Gyöngyi
4 °C
14 °C

Járvány tört ki a Fehér Házban

2020.10.07. 07:10 Módosítva: 2020.10.07. 07:11

Koronavírusos lett a Fehér Ház egy további munkatársa, Stephen Miller tanácsadó – jelentette be kedden az elnöki rezidencia sajtófőnöke, akinek két napja szintén pozitív lett a koronavírustesztje. 

Kayleigh McEnany tájékoztatása szerint Miller már öt napja önkéntes karanténban dolgozott, amikor bebizonyosodott, hogy megfertőződött. A tanácsadó jól van, mondta a szóvivő a Fox News televíziónak, majd hozzátette:

nyilvánvaló, hogy járvány tört ki a Fehér Házban.

A pandémia elleni védekezésnek a Trump-adminisztráció által kidolgozott rendszerét ugyanakkor védelmébe vette, annak ellenére is, hogy a nem eléggé komolyan vett koronavírus-járvány miatt rengetegen bírálják az amerikai elnököt.

Kapcsolódó

Donald Trump: Meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal

Az amerikai elnök posztját a Twitter blokkolta, a Facebook pedig törölte.

Ami magát a Fehér Ház urát, a szintén megfertőződött Donald Trumpot illeti, a keddi vizsgálatok szerint ő is jól van, állapota tovább javult. 

CNN információi szerint az elnök környezetében legalább tizenegy ember tesztje lett pozitív. A first lady mellett biztosan tudni, hogy megfertőződött Trump egyik testőre, Nick Luna, az elnök kampánymenedzsere, Bill Stepien, a republikánus párt bizottságának elnöke, Ronna McDaniel, a volt New Jersey-i kormányzó, Chris Christie, valamint három szenátor, Thom Tillis, Mike Lee és Ron Johnson.

Karanténban van az amerikai vezérkari főnökök és a katonai csúcsvezetők jó része is. A Pentagon közlése szerint Charles W. Ray admirálisnak, az amerikai parti őrség parancsnokhelyettesének vírustesztje pozitív lett, ezért mindenki, aki kapcsolatba került vele, karanténba került. Így járt Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, helyettese, John Hyten tábornok, továbbá a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő parancsnoka is, valamint a washingtoni kiberelhárítás vezetője.

Megfigyelők a rendszer sérülékenységére figyelmeztetnek, miután az amerikai aktív és tartalékos haderőnél eddig több mint 47 ezer katonánál diagnosztizálták a vírusfertőzést, 625 katona került kórházba, és nyolcan belehaltak a fertőzés szövődményeibe.