2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

Először vallhatják magukat kétnemzetiségűnek a felvidéki magyarok

2020.10.07. 00:10

A szlovákiai magyar pártok között egy témában biztosan konszenzus van, mégpedig abban, hogy közösen kérik a Szlovák Statisztikai Hivatalt: tisztázza, hogyan fogják a jövő évi népszámlálásban gyűjtött nemzetiségi adatokat kiértékelni. A kérdés azért vetődik fel, mert északi szomszédunknál első ízben lesz lehetőség a népszámláláskor két nemzetiség bejelölésére.

Azt a személyt, aki a második kérdésre adott válaszában valamelyik kisebbséghez tartozónak vallja magát, az adott kisebbség lélekszámának meghatározása szempontjából ugyanúgy kellene kezelni, mint azt a személyt, aki az első kérdésre adott válaszában teszi ugyanezt

– fogalmazott Magdeme Klára, a Híd párt szóvivője a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás közös közleményében.

A parlamenten kívüli három magyar politikai tömörülésnek az a meggyőződése, hogy a két nemzetiséget firtató kérdésre adott válaszokból nyert adatokat egyenértékűen és összesítve kellene kezelni. Az MKP, a Híd és az Összefogás úgy véli, annak az új lehetőségnek, hogy egyszerre több nemzetiséghez tartozónak is vallhatják magukat, a kisebbségi jogok megőrzését és kibővítését kellene elősegítenie.

A kisebbségek lélekszámáról szóló adat kulcsfontosságú, hiszen ettől függ, hogy az egyes nemzetiségek milyen összegű kulturális támogatásokhoz juthatnak hozzá, illetve hogy mely községekben élhetnek a nyelvi jogaikkal – hangsúlyozták a magyar pártok.