Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Az azeri erők ismét csapást mértek Hegyi-Karabah székhelyére

2020.10.12. 06:28

Az azeri erők vasárnap este ismét csapást mértek az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah székhelyére, Sztyepanakertre – tájékoztatott az örmény miniszterelnökség sajtószolgálata. A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Az MTI beszámolója szerint pénteken Moszkvában orosz közvetítéssel folytatott megbeszélést az azeri és az örmény külügyminiszter. A találkozón a felek egyezséget kötöttek arról, hogy pénteken déltől humanitárius tűzszünet lép hatályba Hegyi-Karabah területén a hadifoglyok kicserélése és a harcok során elesett emberek holttestének átadása érdekében. A kitűzött határidő után nem sokkal a felek egymást kezdték el vádolni azzal, hogy megsértették a megállapodást.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával a 1992–1994-ben vívott háborúban szakadt el Azerbajdzsántól, a harcokban harmincezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.