Az amerikai kormány beperli a Google-t

2020.10.21. 13:50

 Az Egyesült Államok igazságügyi minisztérium kedden eljárást indított a Google ellen a szövetségi trösztellenes törvények megsértése miatt.

A jogi fellépést egy éven át tartó minisztériumi vizsgálat előzte meg, amely megállapította, hogy az internetes óriáscég piaci hatalmával visszaélve megkárosította versenytársait és a fogyasztókat. Az igazságügyi minisztérium szerint a cég több milliárd dollárt költött arra, hogy alapértelmezett kereső legyen böngészőkben és mobiltelefonokon és ezzel bebetonozza 90 százalékos piaci részesedését internetes keresők piacán. Az eljárás jelentős fordulatot jelent, amely a Szilícium-völgy többi nagy cégének sorsára is hatással lehet. A kormányzati vádakhoz csatlakozott 11 szövetségi állam – Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Dél-Karolina és Texas – is.

A Google „mélyen elhibázottnak” nevezte az eljárást és rámutatott, hogy a konkurens keresők bárki számára elérhetőek. 

Kínában hasonló eljárás készül a Google ellen, közben Európában minden idők legnagyobb büntetését 4,34 milliárd eurót kell fizetniük a versenyszabályok megsértéséért, főleg az Android mobil operációs rendszer és az abban található előre telepített alkalmazásaik erőszakos terjesztéséért.

Az igazságügyi minisztérium vizsgálata nyomán 449 oldalas jelentés született a techóriások monopol törekvéseiről. Ez a dokumentum a Google mellett elítéli az Amazont a kiskereskedők ellehetetlenítése miatt, az Apple-t az alkalmazásboltjának (app store) versenyellenes árszabásáért, és a Facebookot is, amiért a leendő riválisokat felvásárlásokkal intézte.

Utoljára ekkora antitröszteljárás techcég ellen 1998-ban folyt le az USA vs. Microsoft perben, aminek végén, több év tárgyalás után a Microsoftot elmarasztalták, amiért az Internet Explorer böngészőjét minden Windows mellé ingyenesen rendelkezésre bocsátotta – ezzel súlyos hátrányba hozva a többi böngészőt, főleg a Netscape Navigatort. Aztán jött a Google, amely jelenleg évi 160 milliárd dolláros bevétellel büszkélkedhet. Ennek 84%-a származik a perben támadott hirdetési tevékenységéből.

Amint az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság volt elnöke, William Kovacic megjegyezte, ahogy a 22 évvel ezelőtti esetben a Microsoft ellen, most is egy sok éven át tartó bírósági eljárásra lehet számítani.

Egyáltalán nem lesz egyszerű. Fel lehet jutni a csúcsra, de kemény mászás lesz.  • Tippek
  • Babaváró hitel