Heves abortuszpárti tüntetések Lengyelországban

2020.10.27. 07:35

Több lengyel városban, például Varsóban is közlekedési csomópontokat torlaszoltak el hétfőn, és megbénították a forgalmat az abortuszpárti tüntetők – adta hírül Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója. Rongálásokról és sérültekről is érkezett híradás. A tiltakozó tömegek a lengyel alkotmánybíróság beteg magzatok művi vetélését tiltó döntése miatt vonultak az utcákra. 

A gyalogosan demonstrálók mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott autókkal is segítettek a forgalom megbénításában, illetve számos helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet. A tömeget főleg fiatalok alkották, akik a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, emellett feltűntek a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság, majd a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye elé vonult. A fővárosban délután két tiltakozó nőt egy autó elütött, melynek sofőrje elhajtott a helyszínről. Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba szállították. 

Az esti órákban már zavargások is kialakultak az egyik belvárosi templomnál. Itt a bejáratánál imádkozó, a radikális nemzeti körök híveiből álló csoportot több forrás szerint a rendőrségi kordon másik oldaláról a baloldali tüntetők üvegekkel, petárdákkal dobálták meg, többen megsérültek. A rendőrség könnygázt vetett be. Varsó más részein a demonstrálók rendőrautóknak állták útját és lefújták azokat festékkel. 

Abortuszpárti tűntetők közlekedési csomópontokat zártak le Varsóban és több lengyel városban
Abortuszpárti tűntetők közlekedési csomópontokat zártak le Varsóban és több lengyel városban
Fotó: Agencja Gazeta / Reuters

A tömeges tüntetéseket a szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére szervezték meg. Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes egy tévéinterjúban „biológiai bombának” nevezte a járványhelyzetben összegyűlt óriási tömeget.

Vasárnap egyes szélsőséges csoportok több helyen megzavarták az ünnepi szentmiséket, illetve számos templom falát az „Abortusz OK” jelszóval firkálták össze, valamint sértegették a híveket és a papokat. Ezenfelül Poznańban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét. A történtek után Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főügyész ügyészi felügyeletet rendelt el a vonatkozó büntetőjogi eljárások felett.

Kapcsolódó