Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Meghalt Rocca parancsnok

2020.11.02. 13:34

Nyolcvanadik születésnapján, hétfőre virradóra Rómában elhunyt Gigi Proietti olasz színész, zenész, komikus, aki forgatott Sidney Lumet-vel és Robert Altmannal is.

Proiettit az utóbbi napokban szívproblémái miatt kórházban ápolták. Állapota tegnap este fordult súlyosra, és halálát végül szívleállás okozta.

A színész 1940-ben született Rómában, és jogot tanult, mielőtt színészi pályafutását elkezdte volna a hatvanas évek elején. A színházban, a zenében és a televízióban is sikeres, közkedvelt sztár volt, tehetsége volt rá, hogy megnevettesse a közönséget.

Számtalan olasz tévéműsort vezetett, a filmjei közül sokan az 1976-ban bemutatott Febbre da cavallo című kultikussá vált vígjátékára emlékeznek. A Rocca parancsnok című 1996–2005 között futó tévésorozattal szintén sok rajongót szerzett magának. A széria utolsó epizódját 16 millióan látták.

Fontos szerepet töltött be a római Globe Színház életében, amelynek nyári Shakespeare fesztiváljait szervezte művészeti igazgatóként.

A nemzetközi filmvilág is kedvelte, játszott Sidney Lumet 1969-es filmjében, A találkozásban, Robert Altman 1978-as Esküvőjében, valamint Ted Kotcheff Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit? című filmjében is.

Matteo Garrone tavaly bemutatott Pinocchio című filmjében a Tűznyelő szerepét alakította.

Nyolcvanadik születésnapjára számos programot szerveztek Olaszországban. Az olasz közszolgálati RAI tévécsatorna legismertebb filmjei közül sugároz többet hétfőn.