Megalakult a világ legszínesebb kormánya

2020.11.02. 10:50

Bemutatta új kormányát Jacinda Ardern régi-új új-zélandi miniszterelnök, aki szerint kabinetjére a „rendkívüli sokszínűség” jellemző: nyolc nő, öt maori, illetve három olyan politikus foglal helyet benne, aki LMBT-közösségből való.

A kormányfő régi szövetségeseként számon tartott

Grant Robertson lesz a szigetország első vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese,

és emellett továbbra is irányítja a pénzügyi tárcát.

A külügyminisztérium élére jelölt Nanaia Mahuta – aki a maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán – lesz

a szigetország első női külügyminisztere.

Szintén maori Kelvin Davis, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni.

A régi-új kormányfő vezette baloldali-liberális Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a két hete tartott parlamenti választáson, a szavazatok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, ez még egyetlen pártnak sem sikerült.

Kapcsolódó

Egyedül alakíthat kormányt a Munkáspárt Új-Zélandon

A jelenlegi miniszterelnök, Jacinda Arden olyan népszerű, mint egy rocksztár.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy ez egy olyan kabinet, amelyben érdemeik szerint kerültek be politikusok, és történetesen „rendkívüli sokszínű”, amire ő nagyon büszke. Ardern szerint az elkövetkező három év nagy kihívások elé állítja a kormányt: meg kell küzdenie a koronavírus-járvánnyal, és talpra kell állítania a járvány okozta károktól szenvedő gazdaságot.

Kapcsolódó

Korán és keményen csapott oda Új-Zéland a koronavírusnak

Így jött össze az, hogy az országban száz napig nem volt közösségi koronavírus-terjedés. Most megint van, ami jól mutatja, mennyire résen kell lenni.

Ardern, aki 2017-ben, 37 évesen lépett hivatalba, 

népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti.

Egyébiránt a kormányzópárt elnöke múlt év vége óta az új-zélandi és magyar kettős állampolgársággal rendelkező Claire Szabó.

Az ötmilliós szigetországban eddig 1600 fertőzéses esetet regisztráltak, és huszonöten haltak bele a koronavírus okozta Covid–19-be, arányaiban sokkal kevesebben, mint számos más fejlett országban.  • Hírek
  • Hírek