Nem tud elég készülni az orosz vakcinából

2020.11.04. 21:08

Az orosz kormány nem tudja tartani azt a maga elé állított határidőt, amely szerint már az év vége előtt milliós számban oltanák be az embereket a koronavírus ellen a frissen kifejlesztett hazai készítménnyel – írja a Moscow Times.

A probléma a gyártási kapacitással van, magyar szempontból pedig leginkább azzal, hogy a magyar kormány is komolyan számolt volna az orosz vakcinával.

Kapcsolódó

Oltóanyag-vásárlásról egyeztet Szijjártó Péter Kínával, Oroszországgal és Izraellel

Könnyen lehet, hogy heteken vagy néhány hónapon belül lehetőség nyílik oltóanyag vásárlására – közölte a külügyminiszter.

A késedelmet Vlagyimir Putyin is elismerte, noha csak burkoltan tett rá utalást. A portál szerint nem áll rendelkezésre megfelelő gyártási kapacitás, és minőségi problémák is felléptek.

Az eredetileg tervezett 15 milliós tétel helyett várhatóan csak százezres nagyságrendben fognak tudni oltóanyagot előállítani év végéig.

A napi.hu arról ír: az orosz állami befektetési alap, amely 50 millió dollárral támogatja a vakcina fejlesztését, azt várja a projekt résztvevőitől, hogy legkésőbb januárig 7-10 millió dózist szállítsanak az oltásból. 

Kapcsolódó

Még idén kiderülhet, melyik a hatékony vakcina koronavírus ellen

Nem lehetetlen, hogy már karácsony előtt megérkezik a védőoltás.  • Tippek
  • Bankszámla