Egyetemista lány a bécsi terrortámadás egyik áldozata

2020.11.04. 10:56 Módosítva: 2020.11.06. 15:59

A Bécsi Iparművészeti Egyetem (Universität für angewandte Kunst) hallgatója volt a hétfői terrortámadás egyik női áldozata, és az egyetem egy másik diákja is súlyosan megsérült – írja a Kronen Zeitung.

Nem lehet szavakkal leírni ennek a tettnek az igazságtalanságát

– nyilatkozata Gerald Bast rektor.

Az egyetem az első kerületben, az Oskar-Kokoschka-Platzon található, néhány utcára a terrortámadás helyszínétől.

Az egyetem rektora közleményben tájékoztatott arról, hogy az egyik halálos áldozat az egyetem diákja volt.

Egy másik hallgató súlyosan megsérült, de egy sikeres operációnak köszönhetően már nincs életveszélyben.

Éjjel-nappal forgalmas bécsi „Bermuda-háromszög”

Fontos közlekedési csomópont, élénk éjszakai élet helyszíne, és a zsidóság története szempontjából is jelentős a bécsi Schwedenplatz, ahol a hétfő esti terrortámadás kezdődött.

A Der Standard összefoglaló cikkében rámutat:

a Duna-csatorna, a Stephansplatz és a Schottenring által határolt úgynevezett „Bermuda-háromszög” éjjel-nappal forgalmas, ahol „sosincs csend”.

A Schwedenplatz körüli szűk, macskaköves utcákon változatos a forgatag: vásárló turisták, szórakozók, a kulturális örökség iránt érdeklődők, siető üzletemberek. Az utcákon fiákerek, taxik, biciklisek osztoznak. A környék tele van bárokkal, amelyek közül több már a 1980-as évek óta ikonikus helynek számít. A Schwedenplatz folyamatosan mozgásban van, a modern, urbánus kultúra jelképe, több metró és villamos is jár arra.

Jelentősége azonban nemcsak a jelenből és az éjszakai életből, hanem a történelemből is fakad. Ez a város természetes központja. A Seittenstettengassén van a főváros legfontosabb zsinagógája, a Stadttempel, amelynek közelében az első támadás történt. Az eddigi információk alapján azonban nem a zsinagóga és nem a zsidóság volt a célpont, hanem a bárokban szórakozók.

A zsinagóga a 19. század elején épülhetett meg II. József császár jóvoltából. Reprezentatív zsidó imaháznak készült, nem messze a város legrégebbi templomától, a Ruprechtskirchétől. A közeli Morzinplatzon pedig a Hotel Métropole állt, ahol a nácik 1938-ban Gestapo-központot alakítottak ki. Az épület aztán légi csapásokban semmisült meg 1945-ben. A téren immár egy bronzszobor és gránittömbök emlékeztetnek a náci terror áldozataira, az emlékműre az van írva:

sosem felejtünk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport