Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Rákapcsolt a járvány az USA-ban: tízmilliónál több a fertőzött

2020.11.09. 06:57

Meghaladta a tízmilliót a koronavírusos fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap esti adatai szerint – írta az MTI, hozzátéve, hogy eddig még nem volt olyan ország, ahol ez előfordult volna. 

Tíz nap alatt mintegy egymillióval nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma. 

Az MTI felidézi, hogy szombaton több mint 131 ezer új esetet regisztráltak, és az elmúlt héten négy alkalommal is meghaladta a százezret a napi esetszám.

Több mint 237 ezren haltak már meg a vírus okozta Covid–19-betegségben és annak szövődményeiben.

Erőteljesen terjed a járvány a középnyugati tagállamokban, köztük is elsősorban Észak- és Dél-Dakotában, Nebraskában, Iowában és Wisconsinban. A déli Texasban szombaton regisztrálták az egymilliomodik új beteget.

A járvány miatti legtöbb elhalálozás eddig New York államban történt: az összes haláleset 14 százalékát a keleti parti tagállamban rögzítették.

A hét végén rekordszámú új fertőzöttet jelentettek Új-Mexikóból, Kansasból, Nevadából, s megkettőződött az Oklahomában regisztrált betegek száma is. Különösen megnőtt az idősotthonokban megfertőzödöttek aránya.

Szombaton Wilmingtonban elmondott beszédében Joe Biden megválasztott elnök ígéretet tett arra, hogy elsődleges feladatának tekinti a járvány kezelését. Vasárnap ugyanitt közölte, hogy Vivek Murthy volt tisztifőorvost és David Kesslert, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetőjét nevezi ki a járványellenes munkacsoport két vezetőjének.

A hivatalos bejelentést Biden erről ma teszi meg. A munkacsoport várhatóan 12 tagú lesz. Egyes elemzések feltételezik, hogy Bill Gates, a Microsoft volt társalapítója is szerepet kap benne. Gates a hétvégén a Fox televíziónak adott interjújában késznek mondta magát erre, és jelezte szándékát a vakcinakutatásban történő részvételre is.