Az ukrán rendőrség lezárta a Joe Biden elleni büntetőeljárást

2020.11.10. 21:50

Az amerikai elnök ellen még megválasztása előtt indított büntetőeljárást az ukrán Állami Nyomozó Iroda. A hivatalos tisztségviselő munkájába való beavatkozás címén kezdett eljárást a korábbi kijevi főügyész kezdeményezte. 

Viktor Sokin 2015 februárjától 2016 áprilisáig volt Ukrajna főügyésze. Petro Porosenko akkori ukrán elnök váltatta le arra hivatkozva, hogy túl kevés eredményt tudott felmutatni a korrupció elleni küzdelem terén. Sokin meggyőződése viszont az, hogy éppen a Burisma gázvállalat ellen indított korrupciós vizsgálatai miatt távolították el hivatalából. A magántulajdonú ukrán gázcégnek igazgatótanácsi tagja volt akkor még Joe Biden fia, Hunter. 

biden
Fotó: Sergei Supinsky / Getty Images

Sokin azzal vádolta Bident, hogy az ő nyomására váltották le a főügyészi posztról. Ezt azokra a hangfelvételekre alapozta, amelyeket Andrij Derkacs Moszkva-barát ukrán parlamenti képviselő hozott nyilvánosságra Porosenko elnök és Biden állítólagos beszélgetéseiről. Derkacs azt állította, hogy a felvételeket maga Porosenko készítette.

Biden kampányirodája szerint a hangfelvételeket megvágták, és Porosenko ugyancsak hamisítványnak nevezte őket, hozzátéve, hogy készítőik célja az ukrán–amerikai kapcsolatok aláaknázása volt. A felvételeket ugyanakkor az ukrán főügyészség csatolta a Porosenko ellen hazaárulás és hatalommal való visszaélés gyanújával indított vizsgálat anyagaihoz.  • Tippek
  • Hírek