Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Rábólintott Brüsszel, jöhet az unióba 300 millió adagnyi Pfizer-oltóanyag

2020-11-09T164947Z 1476419063 RC2SZJ9FRJH3 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.11.11. 14:45

Az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, amely akár 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól – jelentette be Erik Mamer, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben. Hozzáfűzte: ez a negyedik szerződés, amelyet az uniós bizottság koronavírus elleni vakcina beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel – írta a távirati iroda.

A megállapodás kezdetben 200 millió adag oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállam részére, valamint lehetőséget ad további 100 millió adag igénylésére, ha az oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyult az új típusú koronavírus ellen. A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag, ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék.

Kapcsolódó

Hatékonynak bizonyult az amerikaiak által fejlesztett vakcina

A Pfizer gyógyszergyár 43 ezer önkéntes bevonásával tesztelte az oltóanyagot.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, valamint Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket folytat a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel. 

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Tájékoztatásuk szerint az idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből.

(Borítókép: Carlo Allegri / Reuters)