Négynapos nemzeti ünnepet tartanak II. Erzsébet platina évfordulóján

2020.11.12. 17:36

Négynapos munkaszünettel és ünnepségsorozattal készül az Egyesült Királyság II. Erzsébet királynő platinajubileumára, vagyis trónra lépésének 70. évfordulójára – írta meg az MTI.

A brit monarchia közel évezredes történetében példátlan évfordulóig még csaknem másfél év van hátra, a Buckingham-palota azonban már csütörtökön bejelentette a nagyszabású, „nemzedékenként csak egyszer látható” méretű ünnepségek terveit a 2022-ben esedékes évfordulóra.

Kapcsolódó

Maszk nélkül mutatkoztak, bírálják II. Erzsébet királynőt és Vilmos herceget

A királyi család két tagja a brit védelmi minisztérium egyik laboratóriumában tett látogatást.

A királynő londoni rezidenciájának és hivatalának szóvivője szerint

a rendezvényeket a tervek szerint 2022. június 2–5. között tartják, és a hétvégére eső ünnepség előtti két nap is munkaszüneti nap lesz.

Oliver Dowden brit kulturális miniszter a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában történelmi pillanatnak nevezte a majdani évfordulót, és közölte: emlékezetes ünnepséggel köszöntik az uralkodót platinajubileuma alkalmából.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit – például az 1977-es ezüst-, a 2002-ben tartott arany- és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi rendezvényeket – a jobb időjárás reményében június elején tartották.

az uralkodó közismerten nem tartja illőnek, hogy édesapja halálának évfordulóján ünnepelje az ország az ő trónra lépésének évfordulóját.

A királynő a platinajubileum évében 96, férje, Fülöp edinburghi herceg 101, a királyi házaspár elsőszülött fia, Károly trónörökös 74 éves lesz. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja. Fülöp nevéhez egyébként több egyéni rekord is kötődik. Ő a monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje „szolgáló” uralkodói hitves: 73 éve házastársak.

Kapcsolódó

Megdühödött a királynő

A szolgálók fellázadtak a királynő ellen.

A királynő már öt évvel ezelőtt megdöntötte üknagymamája, a híresen hosszú ideig uralkodó Viktória királynő rekordját. Viktória, aki 18 évesen került a trónra, 1901-ben bekövetkezett haláláig 23 226 napot, 16 órát és 23 percet, vagyis 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon. II. Erzsébet ezt a rekordot több mint öt éve, 2015. szeptember 9-én délután döntötte meg.  • Tippek
  • Hírek