Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Űrsétára indult a Nemzetközi Űrállomás legénysége

2020.11.19. 07:11

November 17 megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX magántársaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával. A dokkolásról készült felvételeket megtekinthetik az alábbi videón. 

Miután a váltás megérkezett, mára virradóra többórás űrsétát tett a ISS-en több hónapja dolgozó legénységének két orosz tagja, hogy az űrállomás külső felületén megkezdjék a jövőre érkező Nauka kutatómodul fogadásához szükséges szerelési munkákat.

Szergej Rizskov, az ISS jelenlegi parancsnoka és Szergej Kudj-Szvercskov űrsétáját mintegy öt és fél órára tervezték, de előtte még több mint két órát kellett eltölteniük a Poiszk modul zsilipkamrájának ellenőrzésével, miután a 11 éves modult az űrhajósok még sohasem használták arra, hogy azon keresztül lépjenek ki a világűrbe.

2020-11-17 07 14 37-Index - Tech-Tudomány - Megérkezett az űráll
Fotó: NASA / youtube

A Nauka fogadásának előkészítésére a tervek szerint mintegy tíz űrsétára lesz szükség. Továbbá le kell majd kapcsolni az ISS-ről és egy teherűrhajó segítségével „el kell süllyeszteni” a Föld légkörében a régi Pirsz modult, hogy helyet csináljanak neki. A régóta várt, 22 tonnás és 13 méter hosszú többcélú kutatómodul egyebek mellett lehetővé teszi majd, hogy a kutatómunka egyes feladatait az űrhajósok az űrállomáson belülről végezhessék el. 

A SpaceX misszió az első az amerikai űrhajózás történetében, amikor is a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az elmúlt kilenc évben, az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.   • Bérelnék
  • Hírek