Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Kínában már egymillió embert beoltottak

2020.11.20. 11:30

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna nyomán az MTI. 

Kína júliusban indította el azt a sürgősségi programot,

amelynek keretében a hazai fejlesztésű, kísérleti vakcinák közül hármat alkalmaznak a fertőzés veszélyének különösen kitett emberek körében.

Az oltóanyagok közül kettőt az állami kézben lévő Sinopharm leányvállalata, a China National Biotech Group (CNBG) fejlesztett ki, a harmadikat pedig a Sinovac Biotech.

Liu Csing-csen, a Sinopharm elnöke egy szerdán megjelent interjúban elmondta: a sürgősségi program keretében beoltott emberek egyikénél sem figyeltek meg súlyos mellékhatást, és senki sem fertőződött meg koronavírussal.

A Sinopharm mindkét vakcinája az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki.

A klinikai tesztek adatai alapján mindkét oltóanyagból fejenként két dózisra van szükség a védettség kialakulásához.

A kísérleti vakcinák jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisában tartanak, a tesztelést csaknem 60 ezer emberen végzik külföldön. A tesztalanyok körében már összesen 40 ezer vérmintát vettek le 14 nappal azt követően, hogy megkapták az oltóanyag második dózisát – közölte Liu Csing-csen.

Jelenleg öt kínai fejlesztésű koronavírus-oltóanyag tart a klinikai tesztek ötödik fázisában.

Ezeket egyebek mellett az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában, Peruban és Pakisztánban tesztelik.  • Vennék
  • Hírek