Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Harmadik napja lassul a járvány terjedése Franciaországban

2020.11.20. 07:19

Franciaországban lecsengőben van a járvány második hulláma – mondta Jérome Salomon járványügyi igazgató Párizsban. Kijelentését arra alapozta, hogy az egymást követő harmadik napon csökkent a kórházban ápoltak száma –  csütörtökön ez 32 324 volt, akik közül 4653-an voltak intenzív osztályon, az előző napi 4775-höz és az egy héttel ezelőtti 4900-hoz képest. Ugyanakkor még  mindig 21 150 új estet jelentettek a hatóságok 24 óra alatt, 2200 betegfelvétel történt a kórházakban és 311-en kerültek intenzív osztályra.  „A vírus terjedése lelassult, de a fertőzöttek száma még mindig magas” – derült ki az MTI tudósításából. Az elhunytak száma szerda óta 436-tal 47 127-re emelkedett.

Beszámolt arról is, hogy a korlátozásoknak és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően a vírus terjedéséről informáló reprodukciós ráta már csak 0,65 és 0,89 között mozog. Ez felülmúlta az egészségügyi hatóságok várakozásait, ugyanis a tavaszihoz képest kevésbé drasztikus karantén ugyanazt az eredményt hozta, mint a szigorúbb lezárás, amikor is 55 nap alatt 0,67-re sikerült csökkenteni a rátát. A pozitív tesztek aránya 15,5 százalék volt csütörtökön.

Olivier Véran egészségügyi miniszter aggodalmát fejezte ki a franciák mentális egészsége miatt, szeptember vége és november eleje között ugyanis duplájára nőtt a depressziósok száma. Arra számítanak, hogy a depresszióval küzdők aránya a mostani általános karantén után tovább fog nőni, elsősorban a munkanélküliekké válók és a pszichológiai problémákkal küzdők körében. 

„Az idegesség, a stressz, a nyugtalanság, a depresszió, a járvány pszichológiai hatása valós. Nem mindenki szenved tőle, de mindenkit érint” – mondta a tárcavezető. Ezért megnövelik a pszichológusok számát, akik az ingyenesen hívható zöld számokon fogadják a támogatásra szorulók hívásait. Az idősotthonokban pedig – ahol ezúttal a járványhelyzet nem annyira súlyos mint tavasszal volt – a látogatás szigorú óvintézkedésekkel engedélyezett. Áprilisban az otthonok felében, ezúttal csak ötödében, mintegy 1600 intézményben jelent meg a koronavírus.

A második hullám legnagyobb meglepetése, hogy Párizsban, ahol a nyár végén Marseille mellett a legaggasztóbb volt a helyzet, a tavaszinál alacsonyabban tetőzött a járvány. A súlyos betegek száma a tetőzéskor nem haladta meg a 330-at, ami fele annyi, mint az első hullám legnehezebb napjaiban volt. A fővárosi kórházi ellátórendszer olyannyira jól bírta a terhelést, hogy más régiókból is tudtak betegeket fogadni.

Szakemberek szerint a karantént megelőzően az éjszakai kijárási korlátozás elrendelése, a bárok és éttermek bezárása, valamint az a tény, hogy a párizsiak fegyelmezetten viselik a szájmaszkot augusztus közepe óta kül- és beltérben, nagyban hozzájárult az eredményhez.

A harmadik hullám elkerülésére a párizsi városháza már megkezdte egy négyfokú riasztási szint kidolgozását, amelyet a jövőben a reprodukciós ráta változása alapján léptetne életbe az önkormányzat.