2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

A félig magyar Antony Blinken lehet Biden külügyminisztere

2020.11.23. 07:59

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt várhatóan Antony Blinkent nevezi majd meg külügyminiszter-jelöltjéül – adta hírül a Bloomberg News hírügynökség vasárnap későn este.

Antony Blinken édesanyja révén félig magyar származású, apja, Donald Blinken 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Ráadásul 2005 decemberében a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom Archívumát (OSA) Blinken apjáról és mostohaanyjáról nevezték el. Az intézmény működéséhez hozzájáruló nagy összegű adományukat megköszönve az intézmény hivatalos neve azóta Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum.

A kinevezést egyelőre sem Biden munkatársai, sem Antony Blinken nem kommentálták – írja az MTI.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, azt megelőzően pedig Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton elnöksége alatt kezdte meg a külügyminisztériumban.

Helyi idő szerint vasárnap este a New York Times is arról tájékoztatott, hogy Biden valószínűleg Blinken mellett dönt. A lap „a globális szövetségek” híveként írta le Blinkent, megjegyezve, hogy ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.

Korábbi sajtóértesülések szerint Joe Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövete jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice a napokban újságíróknak nyilatkozva „nyitottnak” mondta magát e jelölésre.

Katie Bedingfield, Biden kommunikációs tanácsadója vasárnap a Fox Televíziónak nyilatkozva – kérdésre válaszolva – azt közölte, hogy Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát. Hasonlóképpen nyilatkozott Ron Klain, Biden leendő kabinetfőnöke is az ABC Televízióban.

Jennifer Psaki, Biden egyik tanácsadója, a CNN Televízióban, szintén vasárnap, arról beszélt, hogy a leendő Biden-kormány „sokszínű” lesz. Úgy fogalmazott: a Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre szavazók között „vannak progresszívek, mérsékeltek és republikánusok is, jóllehet, az amerikaiak túlnyomó többsége nem e meghatározások szerint gondol önmagára”. Psaki úgy vélte, hogy a várható kormányzat tükrözi majd Amerikát.

Vagyis ez ideológiai sokszínűséget jelent majd, s (Biden) azt szeretné, hogy többféle felfogású ember üljön az asztal körül

– mondta.

Bernie Sanders vermonti szenátor, Biden korábbi elnökjelölti riválisa még pénteken az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte a progresszív nézeteknek is helyet kell adni a Biden-kormányzatban. Egyes elemzők úgy vélik, ez a nyilatkozat egyfajta nyomásgyakorlás is lehet Joe Bidenre.