Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Rekonstruálták a nizzai terrortámadás elkövetőjének útvonalát

K EPA20201029076
2020.11.23. 16:44

Térfigyelő kamerák felvételei segítségével rekonstruálta az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság (Digos) a Nizzában október 29-én késeléses merényletet elkövető Brahím Iszávi részletes útvonalát a Corriere della Sera hétfői cikke szerint.

Brahím Iszávi távolsági autóbusszal és InterCity vasúti járattal utazott végig Olaszországon, így jutott el nem egészen két nap alatt a franciaországi Nizzába – írja az MTI.

A Digos az október 29-i merénylet óta több száz térkamera felvételeit ellenőrizte a tunéziai férfi mozgását megörökítő kockákat keresve. Az állomásokat, pályaudvarokat és ezek környékét felügyelő kamerák segítségével sikerült pontos képet kapni Brahím Iszávi útvonaláról, egészen a merénylet előtti utolsó órákig.

Azonosítása után Iszávi október 9-én szabadon távozhatott, zsebében egy kiutasítási rendelettel, amelynek értelmében egy hét alatt el kellett hagynia Olaszországot. Az olasz belügyminiszter korábbi állításai szerint Brahím Iszávit nem ellenőrizték és nem tartóztatták fel, mivel a titkosszolgálatok nem jelezték, hogy veszélyes lenne.

A térkamerák felvételei szerint a merénylet előtt két nappal, október 27-én kora reggel a szicíliai Palermóból távolsági busszal a római Tiburtina vasútállomás előtti buszterminálra érkezett, ahonnan metróval átment a Termini pályudvarra, majd InterCityvel Genovába utazott, oda délután érkezett meg.

A képek szerint kísérője nem volt, nem találkozott vagy beszélgetett senkivel.

Genovából vonattal jutott tovább az olasz–francia határon levő Ventimigliába, és október 27-én este már Nizzában volt.

A francia terrorellenes ügyészség közlése szerint a Brahím Iszávinál talált egyik mobiltelefon az október 16-án lefejezett francia tanár, Samuel Paty csecsen gyilkosának fényképét őrizte. A párizsi támadás napján Brahím Iszávi Szicíliában volt, tíz nappal később indult el Franciaország felé.

(Borítókép: Helyszínelő rendőrök a nizzai Notre-Dame-bazilikánál elkövetett késes támadás után 2020. október 29-én. Sajtóhírek szerint a támadásban három ember életét vesztette, többen megsebesültek. Fotó: Eric Gaillard / MTI / EPA)  • Vennék
  • Hírek