Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Új bíborosokat nevezett ki Ferenc pápa, köztük az első afroamerikait is

2020.11.28. 17:55

Ferenc pápa szombat délután 13 bíborost nevezett ki a bíborosi kollégiumba – írja a Reuters

A kinevezettek közt van Washington érseke, Wilton D. Gregory is, aki az első afroamerikai bíborosa a testületnek. Afrikai bíborosokat már korábban is neveztek ki. 

Az új egyházi tisztségviselőket hagyományos ceremónia keretében iktatták be. Megkapták a pápától bíborosi gyűrűjüket, valamint a hagyományosan vörös színű fejfedőjüket, a birétumot. A ceremóniát azonban jelentősen lerövidítették a koronavírus-járványra való tekintettel. Korlátozták az eseményre meghívott vendégek számát is, a megjelenteknek a pápát leszámítva maszkot kellett viselniük az esemény során. 

Homíliájában Ferenc arra hívta fel az újonnan beiktatottak figyelmét, hogy 

figyeljenek Istenre, kerüljék a romlás minden formáját, és ne adják meg magukat a világias szellemnek, amely az általuk most megszerzett presztízzsel és hatalommal együtt járhat.

A 128 fős bíborosi testület tagjainak

57 százalékát már Ferenc pápa nevezte ki.

A kinevezettek többsége osztja az ő világlátását, a testületben valamelyest gyengült a hagyományos európai dominancia, de az öreg kontinens bíborosai még mindig a testület 41 százalékát teszik ki. 2013-ban, Ferenc pápa megválasztásakor ez az érték még 52 százalék volt.

A tizenhárom új bíborosból kilencen 80 évnél fiatalabbak, ezáltal ők a pápaválasztás esetén is elektorok lesznek majd. Olaszországból, Ruandából, az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről, Chiléből, Bruneiből és Mexikóból érkeztek.  • Vennék
  • Hírek