A belga sajtó teregette ki Szájer ügyét

000 8TF9GJ
2020.12.01. 14:04 Módosítva: 2020.12.01. 16:02
Sajtóhírek Belgiumban egy múlt pénteki eseményről, magyarországi sajtóvisszhang, nevesítés, részleges beismerés: kedd délutánig ez a Szájer-ügy pár órájának krónikája. A fideszes európai parlamenti képviselő a hét végén mondott le 16 éve folyamatos mandátumáról, mégpedig december 31-ig hatállyal.

Az Európai Parlament egyik képviselője is részt vett azon a brüsszeli szexpartin, amit a rendőrség oszlatott fel, írta kedden a belga sajtóra, a 7sur7-re és a HLN-re hivatkozva a Telex, a magyar sajtóban elsőként számolva be erről. Mint hozzátették, a HLN videója szerint a képviselő magyar lehetett, az információt azonban kezdetben nem erősítették meg hivatalosan.

A belga lap videóján az a felirat volt olvasható: Egy állítólag azóta lemondott magyar EP-képviselő is részt vett a partin.

A lapok szerint péntek este egy bár első emeletén tartottak csoportszexbulit. A HLN szerkesztőségének külön is megerősítették, hogy a rendezvény egy szexparti volt, amin ráadásul

részt vett az Európai Parlament egyik magyar képviselője is, aki ezután lemondott.

Derniere Heure belga lap azt írta: a rendőrök 25 férfit őrizetbe vettek. Drogot is találtak a helyszínen. A partin a cikk szerint több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is jelen volt. Egy képviselő állítólag megpróbált elmenekülni, mégpedig az ereszcsatornán keresztül. 

Az eseményt a rendőrség azért oszlatta fel, mert megszervezése ellentmond a belgiumi járványügyi intézkedésekkel.

A belga lapok kezdetben nem írtak arról, hogy ki lehet a magyar képviselő, de a HLN később már Szájer Józsefet említette név szerint.

A közelmúltban márpedig csak egy magyar EP-képviselő mondott le, mégpedig a napokban a 2004 óta mandátummal rendelkező fideszes Szájer, december 31-i hatállyal. 

Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom 

– írta az Indexnek a hét végén eljuttatott közleményében a politikus. 

Ezt követően a HLN belga lap erősítette meg: a szexpartin résztvevő EP-képviselő Szájer volt. Megjegyezték, hogy ő a Fidesz megalapításában is részt vett, 1994 és 2002 között a párt parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője volt.

Az Európai Parlament szóvivője az Indexnek elmondta, az EP etikai kódexe szabályozza a képviselők magatartását, az azonban csak a munkahelyi tevékenységükre vonatkozik, a magánéletükre nem. 

Az EP, illetve a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt sajtóosztálya az Indexnek nem kívánta kommentálni a keddi híreket. 

Később arról külön, vezető cikkben számoltunk be, hogy Szájer József pár órával később elismerte az érintettségét, és jelezte, vállalja a gyülekezésre vonatkozó szabályok megsértésének következményeit.

Mint közölte, 

„A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteki brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam. A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek. Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról, hogy ki és miképp helyezte el, nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom. 

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Thierry Roge / AFP)  • Hírek
  • Lakáshitel