Jelentés: nem lehetett volna megakadályozni a merényletet

2020.12.08. 08:36

Egy új-zélandi nyomozóbizottság által publikált jelentés szerint nem lett volna elkerülhető a 2019 márciusában történt christchurchi mészárlás – írja a BBC.

A bizottság nem talált olyan, a kormányzati szervek által elkövetett mulasztást, amelynek korrigálása által meg lehetett volna akadályozni a merényletet

– mondta Jacinda Ardern miniszterelnök, hozzátéve azt, hogy a nyomozások mindemellett több hiányosságra is rávilágítottak. 

Az eredményekről készült 800 oldalas jelentés elkészítése több mint 18 hónapot vett igénybe. A dokumentum megállapítja, hogy több tekintetben is hibát követtek el a hatóságok.

Elsősorban amiatt marasztalják el őket, hogy az elkövető, Brenton Tarrant egy kisebb fegyverarzenált tudott felhalmozni anélkül, hogy ezek birtoklásához engedélye lett volna.

Továbbá azt is állítják, hogy a terrorelhárítás tisztviselői kizárólag az iszlamistákra fókuszáltak, és nem vették figyelembe azt, hogy az iszlám hívei is hasonló cselekedetek célpontjává válhatnak. 

Ugyanakkor a jelentésben hangsúlyozzák, hogy Brenton Tarrantet még akkor sem lehetett volna megakadályozni tette elkövetésében, ha nincsenek ezek a mulasztások. 

„Bár a bizottság szerint ezek a mulasztások nem befolyásolták a merényletet, attól függetlenül hibák voltak, amelyekért a kormány nevében elnézést kérek” – mondta Jacinda Ardern. 

A jelentés a hibák feltárása mellett számos javaslatot is megfogalmazott, amelyek hozzájárulhatnak a jövőbeni terrorcselekmények megakadályozásához.

Többek közt azt javasolják a kormány számára, hogy hozzanak létre egy új hírszerzési, valamint egy belbiztonsági szervezetet, amely kifejezetten a terrorcselekmények megelőzésére szakosodna.

Továbbá azt is javasolták, hogy újabb programokkal – sőt, akár egy minisztérium létrehozásával is – segítse elő az etnikai és vallási kisebbségek hatékonyabb integrációját. 

Az új-zélandi muszlim vallási szervezetek vegyesen fogadták a bizottság megállapításait. Míg egyesek úgy nyilatkoztak, hogy a jelentés komoly előrelépést jelent a hasonló cselekmények megakadályozásához, mások szerint a bizottság nem vizsgálta meg kellő mértékben az ügy minden egyes részletét, valamint helytelenül állították azt, hogy a mulasztások nem járultak hozzá ahhoz, hogy nem sikerült megakadályozni a terrorcselekményt.