Húszmillió amerikait fenyeget a kilakoltatás

GettyImages-1279347533
2020.12.09. 18:27

A befektetési bank és pénzügyi tanácsadói iroda, a Stout szerint 8,4 millió albérletben lévő háztartást, ami összesen 20,1 millió személyt jelent, fenyeget a kilakoltatás az Egyesült Államokban. A The Aspen Institute még magasabbra, 30 és 40 millió közé becsüli a kilakoltatás fenyegette emberek számát. 

A koronavírus okozta válság és a járvány elleni korlátozások miatt rengetegen vesztették el munkájukat, így képtelenek fizetni albérletüket. 

Azok számára, akik az Egyesült Államokban nem tudják fizetni lakbérüket, január 1-én jár le a kilakoltatási moratórium, alig néhány nappal azután, hogy december 26-án a 12 millió amerikai által igénybe vett munkanélküli-segély folyósításának a határideje jár le. A kongresszusi törvényhozók jelenleg egy 908 milliárd dolláros gazdasági ösztönzőcsomagon dolgoznak, ami tartalmazna egy januárban induló 300 dolláros heti munkanélküli-segélyt, valamint 25 milliárd dollárt különítenek el benne lakbér-kiegészítésre. Több szakértő szerint még ez az összeg sem lenne elég a probléma megoldására – írja a Business Insider

Mitch McConell, a republikánus párt szenátusi frakcióvezetője (a republikánusok rendelkeznek többséggel a szenátusban) hétfőn blokkolta a csomag elfogadását. 

Joe Biden, a novemberi elnökválasztás demokrata győztese azt nyilatkozta, hogy meg fogja hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, de őt csak január 20-án iktatják be. 

(Borítókép: Egy gyerek cipeli holmijait és kutyáját arizonai otthonából, mivel őt és családját 2020. szeptember 30-án lakoltatták ki, mert nem tudták fizetni lakbérüket.)