Bloomberg: nem lesz vétó, a magyarok és a lengyelek megállapodtak Németországgal

D MTI20201208010
2020.12.09. 13:16

A Bloomberg Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva azt írja: Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról.

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek. Az esetleges megállapodást az összes tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt tegnap Varsóba repült, hogy találkozzon  Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. Orbán Viktor a tárgyalás után azt mondta: 

Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok.

Az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kancellárja a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt szerdán, a szövetségi parlamentben még arról beszélt, hogy egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre.

Angela Merkel emlékeztetett: a hétéves keretköltségvetéssel (MFF) és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal (NGEU) kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott „nehéz tárgyalásokon” világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is nehézségeket okoz. Magyarország és Lengyelország világossá tette, hogy ebben a formában nem tudja elfogadni  a csomagot. 

Keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett

– közölte a kancellár. Hozzátette:

Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója Varsóban 2020. december 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher