Appokkal a rendőri túlkapások ellen

GettyImages-1220493842
2020.12.10. 18:19
George Floyd halála rávilágított arra, hogy hiába van testkamera a rendőrökön, a túlzott erőszak alkalmazásában ez sem akadályozza meg őket.

Az incidens után gyakran zavargásokká fajuló tiltakozások az amerikai elnökválasztási kampányban is fontos szerepet kaptak, ahol Donald Trump republikánus elnök a keményvonalas fellépést képviselte, Joe Biden (akkor még) demokrata elnökjelölt pedig a reformer szerepében tetszelgett. A megválasztott elnöktől azonban nem lehet radikális, azonnali változtatásokat várni, főként nem a rendfenntartás alacsonyabb szintjein. A rendőri túlkapástól, diszkriminatív fellépéstől tartók folyamatosan fejlődő mobilos alkalmazásokkal védekezhetnek. Ezeknek lökést adott Floyd halála, egyben a fejlesztőket is kérdések elé állította.

  • Halálos kimenetelű lett volna a George Floyd elleni rendőri intézkedés, ha a 43 éves férfi azonnal kapcsolatba lép a családtagjaival?
  • Mi lett volna, ha egy alkalmazással rögtön jogi segítséget kap?
  • Ha Floyd élőben közvetíti az intézkedést, a rendőrök másként járnak el? 

Több olyan app(likáció) is elérhető, amely védelmi eszközként szolgálhat azoknak, akik fenyegetve érzik magukat a rendőrségi túlkapásokkal, visszaélésekkel szemben. De kellenek-e ezek az alkalmazások, ha a rendőrökön testkamera van?

A felvételek nem a nyilvánosságnak szólnak

Floyd esete rávilágított az amerikai rendfenntartás hiányosságaira, és arra: a színes bőrűekkel szemben rendre durvábban lépnek fel. Micheal Brown fekete tinédzser 2014-es halála után az amerikai döntéshozók azt szorgalmazták, hogy a rendőrök testkamerát viseljenek. Azzal érveltek, hogy ha a rend őrei tudják, hogy cselekedeteik rögzítésre kerülnek, a legjobb formájukat hozzák. Ha mégsem, legalább bizonyítható a hatósági visszaélés.

Brown halála után az amerikai döntéshozók nyomására gombamód szaporodtak a testkamerák a legnagyobb amerikai rendőrkapitányságoknál, ahol csak ösztönözni tudják, kötelezővé tenni nem. A Floydhoz kiérkező rendőrökön is volt testkamera, a tény mégsem tartotta őket vissza a túlzott erőszak alkalmazásától. Ráadásul az, hogy a testkamerák felvételeit hogyan kezelik, az adott rendfenntartó szerven múlik. Publikálásuk akkor lehetséges, ha panasz érkezik a rendőrséghez, de az már az adott szerven múlik, hogy mikor hozza nyilvánosságra a felvételeket, ha és amennyiben megteszi egyáltalán. Mondjuk az sem árt, ha a kamerák  be vannak kapcsolva, érdekes módon nem volt a rendőrségi akcióban életét vesztő Breonna Taylor esetében.

Floyd esetében sem a testkamerák segítettek, hanem a járókelők felvételeiből került nyilvánosságra, hogy mi történt.

Még több rendőr, még több kamera, még több képzés

Joe Biden leendő amerikai elnök – szavai szerint – a rendfenntartó szervek feltételekhez kötött szövetségi támogatását szorgalmazza. Washingtonnak ugyanis nincs beleszólása abba, hogy például egy seriff Arizonában hogyan végezze a dolgát. Legfeljebb ösztönözni tudja azt, hogy változás történjen a legalacsonyabb szintű rendfenntartó szerveknél.

Biden a 2009 és 2017 közötti Obama-elnökséget idéző 300 millió dolláros (csaknem 90 milliárd forintos) szövetségi támogatási programot vázolt fel, amely lehetővé tenné még több rendőr felvételét és továbbképzését. Utóbbi keretében a megválasztott elnök szerint a veszélyes helyzetek deeszkalálását sajátítanák el, hogy újraépüljön a bizalom közöttük és a közösségeik között. Ezt „közösségi rendfenntartásnak” nevezi. Emellett támogatja, hogy még több rendőrségi testkamera beszerzését finanszírozza a szövetségi kormány.

A várhatóan januárban hivatalba lépő demokrata elnök nem fogja egy csettintéssel felszámolni a túlzott erő alkalmazásának jelenségét a rendőri szerveknél. Elindulhat egy folyamat, aminek a kimenetele azonban egyelőre kétséges.

Appok: lehetőség a lakosság kezében

A rendőrségi testkamerák vitatott hatékonysága miatt születtek meg azok az appok, amelyek célja a rendőri intézkedések élő dokumentálása, a forró helyzetek és a visszaélések elkerülése. Egyfajta biztonsági óvintézkedés azoknak, akik tartanak a rend őreitől.

minden amerikai állampolgárnak alkotmányos joga, hogy felvételt készítsen a rendőri intézkedésekről. 

A jogaival azonban nem mindenki van tisztában, amivel az intézkedő rendőrök visszaélhetnek. Az alábbi alkalmazások ebben is segítséget nyújthatnak. 

  • A Legal Equalizer első sorban a közúti igazoltatásokban jön jól. Az alkalmazással kép- és hanganyagot lehet rögzíteni az intézkedésről, de nem ebben rejlik a különlegessége, hanem az értesítő üzenetekben. Az app az SOS gomb megnyomásával az intézkedés helyszínét és időpontját tartalmazó SMS-t küld három, vészhelyzet esetén értesítendő kontaktnak. Emellett az app tartalmaz egy listát az állampolgári jogokról, részletezve, hogy milyen esetben mi a teendő. A további fejlesztések alatt álló alkalmazás a jövőben lehetővé tenné a helyszíni jogi tanácsadást. Némi összegért cserébe elérhetővé válnának az alkalmazás adatbázisában szereplő ügyvédek, akik akár a szolgáltatáshoz hozzárendelt Zoom videóalkalmazáson keresztül élőben tudják követni az eseményeket. A Legal Equalizer készítője szerint a zoomos kiegészítés arra is jó lehet, hogy egy családtag próbálja tisztázni a problémás helyzetet.
  • Hasonló szolgáltatásokkal bír a Mobile Justice. A különbség az, hogy a felvételeket az Amerikai Polgárjogi Uniónak (ACLU) is el tudja küldeni az alkalmazás, amely így bekerül a jogvédő szervezet nyilvántartásába.
  • A Cop Watch Video Recorder alkalmazást specifikusan iPhone készülékekre tervezték. Különlegessége abban áll, hogy a Siri hangvezérlésű digitális asszisztenssel is meg lehet nyitni, így a felhasználó nem matat összevissza a kezével. A felvétel automatikusan az iCloud felhőbe töltődik.

Az alkalmazások bírálói attól tartanak, hogy vissza lehet élni az intézkedésekről készült felvételekkel. A gyorsan, gyakorlatilag valós időben publikálható rögzített anyagokat manipulálhatják, az appot pedig oly módon használhatják fel, hogy a rendőrök erőszakos cselekmények célpontjává válhatnak. A támogatók viszont üdvözlik e technológiai vívmányokat, amelyek szerintük erősítik a biztonságérzetet és a rendfenntartás átláthatóságát. 

Borítókép: Stephen Maturen/Getty Images