Összeesküvés miatt emeltek vádat Jimmy Lai médiamogul ellen

GettyImages-1229919964
2020.12.11. 11:15 Módosítva: 2020.12.11. 11:44
A vállalkozó régóta szúrja Peking szemét, az ellene folytatott hadjárat most újabb fordulóponthoz érkezett.

Külföldi hatalmakkal való összejátszás gyanújával emeltek vádat Jimmy Lai hongkongi médiamágnás ellen. Erről először a helyi sajtó számolt be pénteken. Később a rendőrség is megerősítette a hírt.

„A hongkongi rendőrség nemzetbiztonsági osztálya mélyreható nyomozás után vádat emelt egy 73 éves férfi ellen. A gyanú szerint külföldi országgal vagy más külső szereplőkkel játszott össze, veszélyeztetve a nemzet biztonságát″

– fogalmazott a Kínához tartozó, ám különleges státuszt élvező városállam közleménye.

Hongkongban június 30-án lépett hatályba az a nemzetbiztonsági törvény, amely új eszközökkel ruházza fel a Peking-párti helyi kormányt a Kína-ellenes, demokráciapárti tüntetők visszaszorítására. Azóta a jogszabályra hivatkozva több tucat aktivistát letartóztattak, a héten azonban a jelek szerint nagyobb fokozatra kapcsoltak a hatóságok, több mint 16 embert állítottak elő.

A múlt héten pedig a mozgalom három vezéralakja, Joshua Wong, Agnes Chow és Ivan Lam ismerte el bűnösségét a törvény alapján ellenük felhozott vádak mindegyikében, rájuk börtönbüntetés is várhat.

Ebbe a sorba illeszkedik a Jimmy Lai elleni vádemelés, a hongkongi vállalkozó régóta bosszantja Pekinget. Lai alapította a tüntetéseket vállaltan támogató Apple Daily napilapot és hírportált, de a 2014-es tüntetéseken is aktív szerepet vállalt. Idén augusztus 20-án tartóztatták le a hongkongi hatóságok, napilapja a címlapon közölte a hírt az „Apple Daily harcol tovább” címmel. 

(Borítókép: Jimmy Lai 2020. december 3-án. Fotó: Anthony Kwan / Getty Images)