Lezárták egész Délkelet-Angliát

2020.12.19. 17:53 Módosítva: 2020.12.19. 17:59

A kormányfő a Twitteren közvetítette szombat délutáni sajtótájékoztatóját, amelyben bejelentette, hogy Délkelet-Angliában eddig nem látott korlátozások lépnek életbe, valamint hogy karácsonykor és szilveszterkor sem lesznek enyhítések a járványhelyzet miatt. 

A kormányfő elmondta, hogy a brit egészségügyi hatóságok megvizsgálták a nemrég megjelent új vírusvariánst, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem súlyosabb a betegség lefolyása azokban az esetekben, amelyeket ez a variáns okoz, viszont sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban megjelent változat. 

Johnson elmondta azt is, hogy körülbelül 70%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzött személy átadja ezt a vírusvariánst. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jelek szerint a vakcina ez ellen a variáns ellen is védelmet biztosít. 

Elmondta továbbá azt is, hogy elküldték a WHO-nak az eddigi adataikat annak érdekében, hogy ha külföldön is megjelenik a variáns, akkor felkészülhessenek rá. 

Ezt követően bejelentette azokat az új korlátozásokat, amelyek vasárnaptól kezdve életbe lépnek az Egyesült Királyságban délkeleti részében. Ezek négyes szintű korlátozások (Tier 4)  lesznek, amelyeket eddig sehol sem vezettek be. Ennek értelmében: 

  • Mindenkinek otthon kell maradnia, aki nem dolgozni, vásárolni megy, vagy nincs valamilyen halaszthatatlan teendője.
  • Az edzőtermek, fodrászok, illetve azok a boltok, amelyek nem „létszükségletű” árukat adnak el,  bezárnak.
  • Az embereknek tilos elhagyniuk a négyes szintű korlátozás által érintett területet, aki pedig nem ott lakik, az nem mehet be oda. 
  • Aki megteheti, annak otthonról kell dolgoznia.
  • Más háztartásban élő emberek közül legfeljebb egy személlyel lehet találkozni, és csak nyílt helyszínen.
  • Mindenkinek a saját otthonában kell aludnia.
  • Istentiszteletekre továbbra is járhatnak az emberek.

Johnson továbbá azt is elmondta, hogy az ünnepek 

nem úgy fognak zajlani, ahogy azt eddig tervezték. 

Részletezte: a legsúlyosabban érintett területeken (Tier 4) mindenkinek a saját háztartásában kell ünnepelnie majd, ott pedig, ahol alacsonyabb szintű korlátozások vannak érvényben, legfeljebb három háztartásból gyűlhetnek össze ünnepelni. A kormányfő továbbá azt is elmondta, hogy szilveszterkor sem fognak enyhíteni a korlátozásokon. 

Boris Johnson emellett arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és ha tehetik, akkor ne utazzanak se belföldön, se külföldön sehova.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a vírus „támadásának” fényében állandóan változtatni kell azon, hogy mit lép a kormány, és most úgy látja, hogy nincs más választása, mint dönteni az említett korlátozásokról. 

Emellett arra szólította fel az embereket, hogy jelezzék igényüket a vakcina iránt annak érdekében, hogy mielőbb beolthassák őket.   • Hírek
  • Bankszámla