Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Trump szerint Kína, külügyminisztere szerint Oroszország áll az amerikaiak elleni hackertámadások mögött

2020.12.19. 21:51 Módosítva: 2020.12.19. 21:52

Donald Trump amerikai elnök – Mike Pompeo külügyminiszternek ellentmondva – azt közölte szombaton a Twitteren, hogy Kína állhat az amerikai kormányhivatalok és más fontos létesítmények elleni hackertámadások mögött. Az elnök azt is elmondta, hogy szerinte ezek a támadások nem is olyan súlyosak, mint amilyennek sokan leírják őket.

Néhány órával ezelőtt Mike Pompeo külügyminiszter – a kormány első tagjaként nyilatkozva  – egy interjúban kijelentette:

„meglehetősen egyértelmű", hogy Oroszország áll a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött.

Az elnök ezzel szemben most azt mondta: nevetséges, hogy egyesek a Kreml-t vádolták meg a támadással. 

A hírhamisító média támadásai sokkal súlyosabbak ennél. Engem teljeskörűen tájékoztattak, és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk. A média fél felvetni azt az eshetőséget, hogy Kína volt az (mert lehetett), leginkább pénzügyi okokból!

– írta Trump a Twitteren.

Az elnök emellett itt sem mulasztotta el a lehetőséget arra, hogy – sokadszorra is – csalással vádolja Joe Bident, a demokraták megválasztott elnökét. 

Én is felhozhatnám azt a vádat, hogy hackertámadás érte a szavazógépeket az elnökválasztáson, mert valójában én győztem nagy különbséggel, és ez igazából nagyobb szégyen az Egyesült Államoknak

– írta.

Az AP hírügynökség úgy értesült: fehér házi tisztségviselők közleményt készültek kiadni szombaton napközben arról, hogy a támadássorozatnak Oroszország a „fő elkövetője", de az utolsó pillanatban megakadályozták őket ebben.

A hírügynökség szerint azt nem lehet tudni, hogy Mike Pompeo kapott-e erre vonatkozóan utasítást, mielőtt nyilatkozott – és ennek dacára beszélt az oroszok lehetséges érintettségéről –, vagy sem.