Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

4,6 millió adagot kap a Pfizer és a BioNtech vakcinájából Spanyolország

2020.12.23. 22:03

Spanyolország 4,6 millió adagot kap a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinából a következő három hónapban, amely mintegy 2,3 millió ember beoltására elegendő – tájékoztatott Salvador Illa egészségügyi miniszter szerdán Madridban – derül ki az MTI híradásából.

A miniszter kiemelte, hogy ezzel a mennyiséggel első körben az idősotthonok lakóit és dolgozóit, az otthon ápolt fogyatékkal élőket, valamint a fertőzésnek leginkább kitett egészségügyi dolgozókat oltják be. Az oltás ingyenes és önkéntes alapú lesz a dél-európai országban. Arról is beszélt a politikus, hogy az ország tartományaiba folyamatosan osztják a vakcinát a hetente érkező szállítmányokból, illetve a legelső oltásokat egy guadalajarai idősotthonban kezdik majd beadni vasárnap (december 27.).

Az egészségügyi miniszter tájékoztatott róla,  hogy tudomása szerint Spanyolországban nem azonosították a vírus új angliai mutációját, amely miatt több ország korlátozta a Nagy-Britanniából érkezők beutazását.

A dolgok nem haladnak jól – fogalmazott az egészségügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy öt hét lassulás után egy hete ismét felgyorsult a koronavírus terjedése Spanyolországban.

A szaktárca napi jelentése szerint az elmúlt 24 órában csaknem hétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, ugyanakkor 

a regisztrált esetszám egy nap alatt több mint 12 ezerrel emelkedett.

(A regisztrált esetszámban benne vannak a korábban diagnosztizált, de csak most jelentett esetek.) Százezer emberből átlagosan 253-an fertőzöttek. Egy hete számuk 201 volt.

A járvány kezdete óta 

több mint 1,8 millió koronavírusos esetet jelentettek a dél-európai országban, a halálos áldozatok száma 49 698.

Az elmúlt egy hétben az egészségügyi minisztérium hivatalos napi jelentése szerint 648 ember vesztette életét a fertőzés következtében.

A spanyol kormány mindenkit arra kért, hogy szűk családi körben töltse az ünnepeket, és ne utazzon. A tartományok azonban egy-két kivételtől eltekintve beengedik a hozzátartozóikhoz érkezőket. 

A Kanári- és a Baleár-szigeteken viszont nem csak a külföldiektől kérnek negatív PCR-tesztet, hanem az ország egyéb területeiről beutazóktól is.

Kapcsolódó