A türkménbasi szerint az édesgyökér lehet a koronavírus ellenszere

2020.12.26. 20:03

Türkmenisztán a világ azon kevés országának egyike, ahol hivatalosan a mai napig nem regisztráltak koronavírusos beteget. Bár a fővárosban, Aşgabatban szolgáló brit nagykövet maga közölte, hogy elkapta a vírust, ezt a helyi média agyonhallgatja. 

Az Independent Online nevű vezető dél-afrikai hírportál viszont világgá kürtölte, hogy az autoriter berendezkedésű posztszovjet állam első embere megtalálta a megoldást. Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhammedow szerint az édesgyökér kiválóan alkalmas a megelőzésre, és országa hatalmas készletekkel rendelkezik belőle. 

Ez a növény megakadályozza a koronavírus szaporodását, és a belőle kinyert folyadék akár nagy hígításban is semlegesítheti a fertőzést

– mondta az államfő a szavain csüggő minisztereinek, hozzátéve, hogy már utasította a türkmén tudományos akadémiát a növény kivizsgálására a további pozitív hatások reményében.

turkmen
Fotó: mfa.gov.tm

A vírus jelenlétének tagadása ellenére Türkmenisztánban is kísértetiesen hasonló intézkedéseket hoztak, mint a világ más, elismerten fertőzött tájain, csupán ezek bevezetésének kényszerét ráfogtáka szomszédos országokból érkezett „káros porra”. Mindenesetreaz Egészségügyi Világszervezet nyári látogatása óta bezárták az éttermeket és a nem élelmiszert árusító boltokat, leállították a vasúti és buszközlekedést, tesztelni viszont továbbra sem tesztelnek.